Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Mai Kivelä arvioi, että tyylilleen uskollisesti pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtama oikeistohallitus jatkaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikan vesittämistä.
Kivelä viittaa Orpon hallituksen viime viikolla puoliväliriihen yhteydessä ilmoittamiin vuosien 2026–2029 julkisen talouden suunnitelmaa koskeviin päätöksiin.
– Riihen ympäristöpoliittiset linjaukset ovat kokonaisuudessaan surkeat. Vaikka geopoliittinen tilanne on vaikea, ilmasto- ja luontotavoitteista ei saa luistaa, Kivelä sanoo.
”Hiilinielun romahtaneesta tilasta on olemassa runsaasti tieteellistä aineistoa.”
Hän toteaa tiedotteessaan tänään maanantaina,että hallituksen puoliväliriihen energiapoliittiset kärjet jäävät vähäisiksi. Niitä olivat hänen mukaansa sekavuuden aiheuttaminen energiamarkkinoilla, polttoturpeen varmuusvaraston kasvattaminen ja strategisen aseman antaminen kasvu- ja kuiviketurpeelle.
Kivelä muistuttaa siitä, että maankäyttösektorilla Orpon hallitus on päättänyt kohdentaa rahaa hiilinielujen ja -varastojen laskennan kehittämiseen hiilinielujen elvyttämisen sijaan.
– Hiilinielun romahtaneesta tilasta on olemassa runsaasti tieteellistä aineistoa. Vaikuttaa siltä, että hallitus ei luota tutkijoihin, vaan on päättänyt kehittää “havainnointijärjestelmää” siinä toivossa taatusti, että se saisi itselleen mieluisampia lukuja hiilinielun tilasta, hän toteaa.
– Näin hallitus ei joutuisi toimeenpanemaan aidosti vaikuttavia ilmastotoimia metsienkäytön osalta. Toimista keskeisin on hakkuiden vähentäminen.
Kivelä on pettynyt myös siihen, miten hallitus suhtautuu yritystukiin. Hallitus esittää hieman yli kymmenen miljoonan euron leikkausta yritystukiin, mutta esimerkiksi puupohjaisten polttoaineiden, polttoturpeen ja lentoliikennepolttoaineiden verotuet pysyvät sadoissa miljoonissa.
Kivelän mielestä hallituksen hölmöimpiin päätöksiin lukeutui työsuhdepyörien veroedun poisto.
– Veroedulla on onnistuneesti kannustettu ihmisiä pyöräilyyn, hän toteaa.
Hän muistuttaa siitä, että työsuhdepyörän veroedulla voitaisiin saavuttaa merkittäviä kansanterveydellisiä ja ympäristöllisiä etuja.
– Nyt päätöksellä paitsi tuhotaan nämä nyt jo todennettavissa olevat positiiviset kehitykset, myös ahdetaan pyöräalan toimijat nurkkaan. Taloudelliset kokonaisvaikutukset tulevat olemaan negatiiviset, Kivelä arvioi.