Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela arvioi pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallituksen toimivan puheistaan huolimatta aktiivisesti omalääkärimallin toteutumista vastaan.
Koskela viittaa Helsingin Sanomien uutiseen viime viikolta, jonka mukaan potilaat ovat turhautuneita Espoossa hitaaseen hoitoonpääsyyn.
– Pääministeri Orpo on mainostanut etenkin Länsi-Uudenmaan “parantaneen hoidon saatavuutta” ja hehkuttanut omalääkärimallin toimivuutta alueella, Koskela sanoo tiedotteessaan viikonvaihteessa.
”Juuri paljon sairastavat ikäihmiset hyötyisivät hoidon jatkuvuuden lisäämisestä.”
– Tilastot ja ihmisten kokemukset kertovat kuitenkin muuta. Kokoomuksen omalääkärimalli näyttääkin olevan oma lääkäri, jolle ei pääse, Koskela sanoo.
Tietoinen päätös
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen mukaan enää 63 prosenttia potilaista pääsee vastaanotolle alle 14 vuorokaudessa. Myös Terveysen ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastojen perusteella perusterveydenhuollon hoitoonpääsy on hidastunut alkuvuodesta 2025, kun hoitotakuuta on pidennetty 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen.
– Toimiva omalääkärimalli ei voi olla mikään hallinnollinen päätös, jossa tuhansille ihmisille nimetään sama lääkäri, Koskela totea ja painottaa sitä, että hoidon jatkuvuuden toteutuminen edellyttää nopeaa hoitoonpääsyä ja riittäviä resursseja.
– Oikeistohallitus on kuitenkin päättänyt tietoisesti hidastaa hoitoonpääsyä ja siirtää resursseja julkisesta terveydenhuollosta terveysfirmojen kasvaviin voittoihin, Koskela sanoo.
Heikentää jatkuvuutta
Koskelan mukaan myös hallituksen esitys 65 vuotta täyttäneiden Kela-korvauskokeilusta heikentää hoidon jatkuvuutta ja toimii siten aktiivisesti omalääkärimallin toteutumista vastaan. Samaan ovat kiinnittäneet huomiota THL, Lääkäriliitto ja lukuisat muut kokeilusta lausuneet asiantuntijatahot.
– Juuri paljon sairastavat ikäihmiset hyötyisivät hoidon jatkuvuuden lisäämisestä. Kokeilussa heidät kuitenkin laitetaan pallottelemaan yksityisen ja julkisen sektorin välille, kun enintään kolme yksityiskäyntiä vuodessa korvataan. Lähes kaikki asiantuntijat pitävät tätä järjettömänä, Koskela sanoo.