Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy vaatii, että hallituksen puoliväliriihessä hyvinvointialueille on annettava lisäaikaa talouden sopeuttamiseen. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee myös, miksi säästöpaineiden alla keskustellaan esimerkiksi perintöveron poistosta.
Sote-palveluiden ja hyvinvointialueiden rahoitus on yksi hallituksen puoliväliriihen keskeisistä aiheista. Etukäteen on väläytelty, että erityisesti kasvavien puolustusmenojen johdosta sote-palveluihin olisi tulossa yhä lisää leikkauksia.
Sotekriisin syventäminen kurittaa valtiontaloutta
Millariikka Rytkönen korostaa Tehyn tiedotteessa, että julkiset sote-palvelut ovat jo kriisissä ja lisäleikkaukset vaarantavat kansalaisten perustuslaillisen oikeuden hyvään hoitoon.
– Ei ole mitään järkeä, että meillä leikkausten johdosta irtisanotaan hoitajia jatkuvasti ja hyvinvointialueilla pyörivät jatkuvat yt-neuvottelut. Samaan aikaan meillä on hoitajapula. Hoidon tarvehan ei vähene mihinkään. Seurauksena tästä on sotekriisin syveneminen, jonojen piteneminen ja kustannusten nousu, jotka kurittavat valtiontaloutta rajusti.
Tehyn mukaan puolustusmenojen lisäys on nykyisessä turvallisuustilanteessa ymmärrettävää, mutta puolustusmenojen kattaminen soteleikkauksin ei ole kestävää. Toimivat sotepalvelut ovat osa kokonaisturvallisuutta ja huoltovarmuutta.
Puheet perintöveron poistosta hämmentävät
Rytkönen ihmettelee myös verotuksesta käytävää keskustelua.
– Vuonna 2023 perintö- ja lahjavero toi valtiolle noin 1,2 miljardia euroa. Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATT:in mukaan perintö- ja lahjaveron poisto tarkoittaisi vähintään 300–400 miljoonan euron lovea valtion kassaan. On vaikea ymmärtää, miksi hallitus haluaa luopua näin merkittävästä tulolähteestä.
Tehy vaatii, että valtiontaloutta tasapainotetaan oikeudenmukaisemmin ja välttämättömät sotepalvelut turvataan. Uusia verotuloja voitaisiin saada useistakin talouden asiantuntijoiden suosittelemista kohteista.
– Esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksen poistolla voitaisiin kerätä noin 430 miljoonaa euroa. Myös verovapaiden yhteisöjen osinko- ja kiinteistötulojen verotusta uudistamalla voitaisiin saada satoja miljoonia lisää. Lisäksi yritystuet ansaitsisivat kriittistä tarkastelua, toteaa Tehyssä juuri aloittanut ekonomisti Anni Marttinen.
Tehy vaatii hallituksen kehysriiheltä myös lisäaikaa hyvinvointialueiden budjettialijäämien kattamiseen.
– Toivon, että hallitus tulisi järkiinsä ja antaisi hyvinvointialueille lisäaikaa. Tarvitsemme päätöksiä, jotka suojelevat kansalaisten hyvinvointia ja yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta, Rytkönen sanoo.