Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Mai Kivelä suree sitä, että ruokaa päätyy kaupoista roskiin, kun elintarvikealan toimijoiden velvollisuutta käyttämättömien elintarvikkeiden luovuttamiseksi uudelleenjakeluun rikotaan. Lakisääteisestä velvoitteesta huolimatta iso osa päivittäistavarakauppojen päiväysvanhoista tuotteista päätyy suoraan roskiin.
Kivelä jätti asiasta kirjallisen kysymyksen pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitukselle tänään torstaina.
– Jäteasetuksessa säädetään, että esimerkiksi ruokakauppojen tulee luovuttaa käyttämättä jääneet elintarvikkeet uudelleenjakeluun ja ensisijaisesti ihmisravinnoksi, silloin kun se on turvallista. Tämä toteutuu nyt paikoin puutteellisesti, Kivelä sanoo.
Ruokahävikki on viime vuosien aikana saatu laskuun.
Valvonta puuttuu
Elintarvikkeiden uudelleenjakelun toteutumista ei nykyisellään valvota mitenkään. Asiassa vastuuministeriönä toimivan ympäristöministeriön rooli rajautuu ensisijaisesti uudelleenjakeluvelvollisuutta koskevaan tiedotukseen ja opastukseen.
Päivittäistavarakauppojen ruokahävikkimäärit on viime vuosien aikana saatu laskuun, mutta hävikki on yhä merkittävä ongelma: vuonna 2023 päivittäistavarakauppojen elintarvikevirrasta päätyi ruokahävikiksi 0,9 prosenttia, joka vastaa noin 57 miljoonaa kiloa elintarvikkeita.
– Ei voi olla niin, että elintarvikealan toimijoilta lailla edellytettyä toimintaa ei toimeenpanon osalta valvota lainkaan, ja että nämä toimijat voivat näin ollen tästä velvollisuudesta käytännössä niin halutessaan poiketa, Kivelä sanoo.
Tavoite jää saavuttamatta
Kivelä arvioi, että nykyisellä valvonnalla ei saavuteta Suomen sitoumusta elintarvikejätteen määrän puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä.
– Haluan tietää, mitä hallitus aikoo tehdä elintarvikkeiden uudelleenjakelun toteutumisen varmistamiseksi ja miten hallitus aikoo laajemmin edistää tätä tavoitetta, Kivelä toteaa.