Ylen kuntavaalikannatusmittaus, 10.4.
SDP 20,8 %
KOK 20,7 %
KESK 16,6 %
PS 11,7 %
VIHR 10,5 %
VAS 9,0 %
RKP 4,1 %
KD 3,6 %
LIIK 0,7 %
MUUT 2,3 %
Ylen aluevaalikannatusmittaus, 10.4.
SDP 21,3 %
KOK 21 %
KESK 17,8 %
VAS 10,0 %
VIHR 9,5 %
PS 9,2 %
RKP 4,3 %
KD 4,1 %
LIIK 1,0 %
MUUT 1,8 %
Jussi Virkkunen: Toivo, nyt se on täällä. Yle julkaisi viimeisen mielipidemittauksen ennen vaalipäivää. Mitkä ovat päällimmäiset havaintosi siitä?
Toivo Haimi: Pikaisesti vilkaistuna näyttää siltä, että tilanne tietyllä tapaa normalisoituu. Kokoomus vaikuttaisi kasvattaneen kasvatustaan tasoihin SDP:n kanssa, ja perussuomalaiset näyttää jäävän reippahasti alle viime kuntavaalien tuloksen.
Kokoomuksen kannatuksen piristys kertoo siitä, että tämänkin lehden hokema vanha viisaus pitää paikkansa: Suomessa on todella luokkatietoiset porvarit – ja kokoomuksen kannattajat ovat uskollisia äänestäjiä.
Vasemmistoliiton 9 prosentin kannatus on toki parempi kuin edellisten kuntavaalien tulos. Mutta voi silti olla silti pettymys nälkäiselle vasemmistokansalle, joka odottaa suurvoittoa. Tämä toki sillä caveatilla, että yllätykset ovat täysin mahdollisia ja että gallupit eivät aina osu oikeaan: katsotaan vaikka viime kesän eurovaalien tulosta.
Entä sinun arviosi, Jussi? Mikä oli Ylen viimeisessä gallupissa mielenkiintoisinta?
Suomessa on todella luokkatietoiset porvarit – ja kokoomuksen kannattajat ovat uskollisia äänestäjiä.
JV: Perussuomalaisten romahdus ei ole yllätys, mutta nyt gallupitkin tavoittavat sen potentiaalista suuruutta. Puolueen kannatus saattaa molemmissa vaaleissa jäädä alle kymmenen prosentin, kun äänestäjät jäävät kotiin. Se on melkoista.
Mitä vasemmistoon tulee, on asia juuri kuten kuvailet. Puolue on matkalla vaalivoittoon, mutta odottavatko kannattajat vielä enemmän. Sekin kuvaa puolueessa tapahtunutta muutosta.
Huomiota kannattaa kiinnittää myös kepun ylösnousemukseen. Se on sitten toinen asia, että pudotus tulee taas eduskuntavaaligallupeissa.
Mennään vielä vasemmistoon. Mihin sinä kiinnität sen tuloksessa katseesi?
TH: Vasemmistoliitolle Yle mittaa kovempaa kannatusta alue- kuin kuntavaaleissa. Tämä on linjassa MTV Uutisten viime viikon kannatusmittauksen kanssa.
Se on sikäli yllättävää, että vasemmistoliitolle ollaan mitattu kovaa kannatusta nimenomaan Helsingissä, missä aluevaaleissa ei äänestetä erikseen. Vedän tästä sen johtopäätöksen, että muualla Suomessa vasemmistoliitto on vielä kovemmassa nousukiidossa kuin Helsingissä. Oletko samaa mieltä, Jussi?
JV: Ainakin se kertoo siitä, että näkemys ”vasemmistoliitto on suosittu vain suurissa kaupungeissa” on väärä. Vaali-iltana tulee olemaan mielenkiintoista katsoa, minkälaisia tuloksia eri puolilta maata tulee.
Vasemmistoliiton tilanne on siksikin hyvä, että puolueen äänestäjät ovat tätä nykyä hyvin varmoja äänestäjiä. Eli matala äänestysaktiivisuus ei samalla tavalla osu vasemmistoon. Kannattajat lähtevät kyllä liikkeelle.
On toki tunnustettava, että nyt vaaliasetelma suosii koko oppositiota. Hallitus on epäsuosittu, eikä sen politiikka ole onnistunut oikeastaan missään paitsi kokoomuslaisten päiväunissa.
Se ei tietenkään mitään pois hyvin todennäköiseltä vaalivoitolta. Vastustajan tötöily pitääkin käyttää hyväkseen.
Hallitus on epäsuosittu, eikä sen politiikka ole onnistunut oikeastaan missään paitsi kokoomuslaisten päiväunissa.
TH: Pitää paikkansa. Toisaalta on niinkin, että kunta- ja aluevaalien lopullinen tulos riippuu suuresti äänestysaktiivisuudesta. Suurissa kaupungeissa äänestetään ahkerammin, ja erityisesti korkeasti koulutetut ja hyvätuloiset käyvät äänestämässä. Tämä suosii perinteisesti kokoomusta, mutta vuoden 2024 eurovaaleissa se suosi myös vasemmistoliittoa.
Uskallan kuitenkin veikata, että kuntavaaleissa voidaan nähdä myös yllätyksiä. Gallupit eivät aina tavoita nuoria ensiäänestäjiä, joiden äänestysaktiivisuus on alhaista ja puolueuskollisuus heikkoa. Jos joku ehdokas pystyy tehokkaasti aktivoimaan nimenomaan alle 30-vuotiaita ja saamaan heidät uurnille, voidaan nähdä isojakin heilahduksia sunnuntai-iltana.
Jännitystä ei siis pitäisi sunnuntai-illasta puuttua. Jussi, oletko samaa mieltä kanssani, vai onko tämä vain puhetta um den heißen Brei?
JV: Hyviä nostoja. Helsingissä eriytyminen näkyy juuri siinä, että joissakin lähiöissä äänestysaktiivisuus uhkaa painua lähelle 30 prosenttia, samaan aikaan hyvätuloisten alueella aktiivisuus on 30 prosenttiyksikköä suurempi. Se on tolkuttomasti.
Onhan tulosilta aina jännittävä. Perussuomalaisten kyky käsitellä toinen perättäinen katastrofi on yksi illan mielenkiintoisimpia asioita. Samalla pitää varoittaa siitä innostuvia: persuille ainoastaan eduskuntavaalit merkitsevät kunnolla.
Lopetan Helsinkiin. Vasemmisto saattaa näiden vaalien jälkeen olla asemassa, jossa neljäs kansanedustajan paikka voi hyvin olla mahdollinen 2027 vaaleissa. Sekin on aikamoista.
Ylen kuntavaalikannatusmittaus, 10.4.
SDP 20,8 %
KOK 20,7 %
KESK 16,6 %
PS 11,7 %
VIHR 10,5 %
VAS 9,0 %
RKP 4,1 %
KD 3,6 %
LIIK 0,7 %
MUUT 2,3 %
Ylen aluevaalikannatusmittaus, 10.4.
SDP 21,3 %
KOK 21 %
KESK 17,8 %
VAS 10,0 %
VIHR 9,5 %
PS 9,2 %
RKP 4,3 %
KD 4,1 %
LIIK 1,0 %
MUUT 1,8 %