Joukko sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin lukeutuvia zimbabwelaisia on ryhtynyt harjoittamaan ilmastoälykästä maanviljelystä vastauksena absurdeille syytöksille, joiden mukaan he ovat synnillisellä elämällään aiheuttaneet maata piinanneen kuivuuden.
Zimbabwessa on hieman yli 15 miljoonaa asukasta. Yli puolet heistä kärsi viime vuonna ruokaturvan heikentymisestä kuivuuden vuoksi.
Turvasataman peltomaa
Zimbabwessa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kärsivät maaseudulla pahemmasta sorrosta kuin kaupungeissa. Patriarkaatin ja uskonnon ote on tiukempi ja sosiaaliset normit ahtaampia kuin kaupungeissa. Syrjinnästä johtuva mahdollisuuksien vähäisyys kasvattaa sateenkaariyhteisön haavoittuvuutta ilmastonmuutokselle.
Mothers Haven Trust -järjestön perustaja Chihwa Chadambuka kertoo, että järjestön Mutaren kaupungin toimistoon tulijoita uhkailtiin ja ahdisteltiin. Mothers Haven (Äidin turvasatama) auttaa queer-naisia ja trans-miehiä muun muassa sopeutumaan ilmastonmuutoksen seurauksiin.
– Meidät nähtiin kerjäläisinä. Niinpä päätimme uskaltautua maanviljelykseen. Palkkasimme agronomin auttamaan vihannesten, sipulien, tomaattien ja bataattien kasvatuksessa. Raivasimme peltomaan toimistorakennuksemme takapihalle, Chadambuka selittää. Hän itse on trans-mies.
Ensimmäisestä sadosta osa lahjoitettiin paikallisyhteisölle, jotta suhteet siihen parantuisivat. Nykyään viljelijät myös myyvät tuotteitaan kylän muille asukkaille.
Työ tekee vakavasti otettavaksi
Takudzwa Saruwakan, 27, mukaan ruuan toimittaminen vähentää kitkaa sateenkaari-ihmisten ja heidän perheidensä välillä.
– Suhteet järjestömme jäsenten ja heidän perheidensä välillä ovat kohentuneet. Aiemmin perheet ajattelivat, että jos haluat olla nainen vaikka he näkevät sinut miehenä, sinä pakenet velvollisuuksiasi, Saruwaka selittää.
– Mutta jos teet työtä, he ottavat sinut vakavasti. Seksuaalisuutemme ei pitäisi peittää sitä, että työskentelemme lujasti rakentaaksemme kykyä kestää ilmastonmuutosta.
Viime vuonna kuivuus verotti satoja, joten ilmastoälykkääseen maanviljelyyn kolme vuotta sitten ryhtynyt Saruwaka viljelee nyt nopeasti kypsyvää ja kuivuutta hyvin sietävää lehmänhernettä. Tänä vuonna hänen pientä peltoaan tosin piiskaa rankkasade.
Pyrkimys päätoimiseksi maanviljelijäksi
Mothers Haven järjestää messuja, joissa viljelijät tapaavat ja tutustuvat erilaisiin viljelytekniikkoihin ja viljelykasveihin.
Chadambuka kertoo, että suunnitteilla on myös suora yhteistyö ympäröivän yhteisön kanssa. Tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta.
Saruwaka puolestaan pyrkii päätoimiseksi maanviljelijäksi ja Zimbabwen ruokaturvan takaajaksi.
Jos saan ison maapalan, keskityn maanviljelyyn. Poraan porakaivon, sillä pelkällä sadevedellä kastelu ei ilmastonmuutoksen vuoksi enää onnistu, Saruwaka sanoo.
– Haluan myös laajentaa siipikarjan ja karjan kasvatukseen.