Työehtoneuvotteluissa ei ole päästy eteenpäin sen enempää metsäteollisuudessa kuin leipomoissakaan.
Teollisuusliitto kertoo tavoittelevansa samaa palkankorotusta kuin muissakin mekaanisen metsäteollisuuden yrityksissä. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL) vastustaa muun muassa 9-tuntisia työpäiviä ja 45-tuntista viikkoa.
Teollisuusliitto hylkäsi eilen sovintoehdotuksen UPM:n Plywoodin työriidassa. Liiton puutuotesektorin sektorijohtokunta käsitteli sovintoehdotuksen ja päätyi hylkäämään sen yksimielisesti. Puutuotesektorin johtaja, pääneuvottelija Katariina Stoorin mukaan palkankorotusten taso sovintoehdotuksessa oli riittämätön.
– Teollisuusliitto on solminut yli 70 yrityskohtaista työehtosopimusta mekaanisen metsäteollisuudelle toimialalla kuluvalla kierroksella. Näissä sopimuksissa palkankorotusten taso kahdelle vuodelle on ollut 7–9 prosenttia. Sovintoehdotus oli reippaasti alle tämän metsäteollisuuden linjan, eikä sitä siksi voitu hyväksyä, Stoor kertoo.
”Nyt on takaisinmaksun aika”
Työnseisaukset UPM Plywoodissa ovat kestäneet yli kuukauden. Neuvotteluja on käyty kohta vuoden ajan. Teollisuusliiton Stoorin mukaan syypää pitkittyneisiin lakkoihin ja jo lähes vuoden kestäneeseen neuvotteluprosessiin on yksin metsäyhtiö UPM.
– UPM ei suostu tunnustamaan sitä tosiasiaa, että sen henkilöstön palkankorotukset ovat jääneet jälkeen muusta teollisuudesta sekä mekaanisesta metsäteollisuudesta. Aiempi kolmevuotinen sopimus Plywoodissa oli sovituilta palkankorotuksilta muuta teollisuutta heikompi. Nyt on takaisinmaksun aika, Stoor jatkaa.
Stoor kritisoi sovittelijan esitystä siitä, että sopimuskierroksella sovittujen yrityskohtaisten työehtosopimusten palkankorotustasoa ei siinä mitenkään huomioitu. Hänen mukaansa sovintoesitys, jossa yksi yritys maksaisi huomattavasti pienemmät palkankorotukset kuin muut sopimusalan yritykset, ei edistä työmarkkinoiden toimivuutta.
2 000 työntekijää lakkoon
SEL ja ETL eivät ole saavuttaneet yhteisymmärrystä työehtosopimusten sisällöstä, joten leipomoiden toinen lakko toteutuu. SEL:n neljännen lakon piirissä 31. maaliskuuta – 3. huhtikuuta on 150 Fazer- ja Lantmännen -konsernien leipomoa ja lähes 2 000 työntekijää.
SEL kertoo tavoitteekseen lakolla vauhdittaa elintarvikealan työntekijöiden uusien työehtosopimusten syntymistä sekä torjua työnantajien esittämät heikennykset palkkoihin ja muihin työehtoihin.
SEL:n mukaan työnantajat haluavat leipomoalan työehtosopimukseen 9-tuntiset työvuorot sekä 45-tuntisen ja kuusipäiväisen työviikon. Liitto kertoo, ettei voi hyväksyä myöskään lauantaikorvausten leikkauksia.
Aiemmin ETL on SEL:n mukaan ajanut jopa kuusipäiväistä ja 72-tuntista työviikkoa.
Korjaus 1.4.2025 SEL:n liittovaltuuston viikonloppuna hylkäämässä kolmannessa sovintoesityksessä puhutaan enää 9-tuntisista työpäivistä ja 45-tuntisista viikoista.