Kunnat avainasemassa luontokadon torjunnassa. Näin arvioi vasemmistoliitto, jonka eduskuntaryhmä julkaisi tänään perjantaina linjapaperin luonnonsuojelutoimien tekemiseksi kunnissa.
Puolue korostaa viisisivuisessa linjauksessaan sitä, että luontokato on ilmastokriisiin verrattava ympäristöongelma, ja kunnilla on ratkaiseva rooli sen torjumisessa.
– Kestävä ja palautumiskykyinen luonto auttaa meitä myös sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon ja sen seurauksiin, kuten lisääntyneisiin sään ääri-ilmiöihin, vasemmistoliitto arvioi.
”Luontokadon pysäyttäminen ei voi odottaa.”
Syynä maankäyttö
Vasemmistoliitto muistuttaa siitä, että keskeisin syy luontokatoon on maankäyttö, jossa muille lajeille ei jätetä elintilaa. Siksi luontokadon pysäyttäminen on pitkälti paikallista työtä: kunnat tekevät merkittäviä päätöksiä kaavoituksessa ja maankäytössä.
– Luontokadon pysäyttäminen ei voi odottaa. Kunnat tekevät päivittäin päätöksiä, jotka joko suojelevat luontoa tai kiihdyttävät sen tuhoa. Luonnonsuojelu on huomioitava kunnan jokaisessa päätöksessä, vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä sanoo.
Vasemmistoliitto keskittyy linjapaperissaan kunnallistasolla toteutettaviin suoriin suojelutoimiin, mutta toteaa, että niiden lisäksi monet muut asiat kunnan toiminnassa vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Niitä ovat esimerkiksi hankinnat, jätehuolto ja infrastruktuuri.
Helppoa ja halpaa
Vasemmistoliitto esittää 46 ideaa luonnonsuojeluratkaisuiksi. Niitä ovat muun muassa hakkuiden mitoittaminen, vesistöalueiden ennallistaminen, vihreän infrastruktuurin rakentaminen, valosaasteen rajoittaminen, luontoretkien lisääminen varhaiskasvatuksessa ja kuntalaisten osallistaminen luonnonhoitoon esimerkiksi niittyjä perustamalla.
Puolue pitää ensisijaisena tavoitteena luonnon kokonaisheikentymättömyys kunkin kunnan alueella ja lopulta luontopositiivisuus eli luonnon tilan jatkuva parantaminen, kunnes valtaosa Suomen uhanalaisista lajeista on onnistuneesti palautunut elinvoimaiseksi.
– Monet keinoistamme ovat helppoja ja kustannustehokkaita, osa jopa säästää rahaa. Paikallisen luonnon suojeleminen on tärkeää paitsi luontokadon pysäyttämiseksi ja ilmaston kuumenemisen torjumiseksi, myös kuntalaisten virkistymisen ja terveyden kannalta, Kivelä sanoo.