Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SEL:n liittovaltuusto hylkäsi tänään perjantaina yksimielisesti sovittelija Janne Metsämäen torstaina jättämän toisen sovintoehdotuksen elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimuksiin.
– Emme voi hyväksyä sovintoehdotusta, jossa leipomoalan työntekijöiden työaikoja heikennettäisiin kohtuuttomasti niin, että työnantaja voisi yksipuolisesti määrätä työntekijälle yhdeksän tunnin työpäivät tai kuusipäiväiset työviikot SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.
– Lisäksi työntekijä tietäisi tulevat työvuoronsa varmaksi vasta viikkoa ennen, mikä vaikeuttaisi työntekijän elämää merkittävästi,.
”Olemme huolissamme työntekijöiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista.”
Sovittelu jatkuu
Elintarvikealan työriidan sovittelu jatkuu huomenna lauantaina kello 18. SEL:n liittovaltuusto on kutsuttu koolle sunnuntaiksi kello 14 käsittelemään neuvottelutilannetta.
SEL on antanut lakkovaroituksen kolmen suurimman panimon lakosta, joka alkaa sunnuntaina kello 21. Lakko toteutuu, jos SEL ja työnantajajärjestö Elintarviketeollisuusliitto ETL eivät pääse ennen lakon alkamista sopuun elintarvikealan työntekijöiden uusista työehtosopimuksista.
Sovittelija siirsi SEL:n ensi viikolle ilmoittaman 13 liha-alan työpaikan ja valmisruokatehtaan lakon kahdella viikolla eteenpäin alkamaan 8. päivä huhtikuuta.
valmiina lakkoon
– Jäsenemme ovat valmiita olemaan lakossa epäreilujen työaikaheikennysten torjumiseksi. Jos hyväksymme pitkät työpäivät ja kuusipäiväiset työviikot työnantajan määräyksellä leipomoalalle, ne ovat todennäköisesti edessä muillakin elintarvikealan työntekijöillä, Kuntonen arvioi.
– Olemme huolissamme työntekijöiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista, jos heikennykset työaikoihin menevät läpi ja samalla vapaapäivät vähenevät, kun työnantaja saisi maksaa osan työajan lyhennysvapaista rahana. Nämä työehtoheikennykset vähentäisivät merkittävästi leipomoalan työpaikkojen vetovoimaa ja vaikeuttaisivat yritysten työvoiman saantia.
SEL ja ETL neuvottelevat viidestä työehtosopimuksesta: leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista. Niiden piirissä on noin 25 000 työntekijää.