Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) keskustelivat tänään maanantaina vasemmistoliiton ehdotuksista kasvutoimiksi, joista hallituksen on tarkoitus päättää keväällä. Näin Koskela vastasi pääministerin pyyntöön oppositiopuolueiden kasvuehdotuksista.
– Kasvutoimissa on keskityttävä erityisesti osaamisen vahvistamiseen, vihreää siirtymää edistävään teollisuuspolitiikkaan ja pienyrittäjien aseman parantamiseen, Koskela sanoo.
– Toivon, että hallitus tarttuu esityksiimme, eikä käytä kasvutoimia vain keppihevosena yhä uusille rikkaita suosiville veronalennuksille.
”Yritykset myydään usein varhaisessa vaiheessa ulkomaille.”
Jalostusastetta ylöspäin
Koskela toivoo hallituksen vauhdittavan nopeasti vihreän siirtymän investointeja ja korkeamman jalostusasteen tuotantoa. Valtion omistaman Suomen Teollisuussijoituksen panostuksia tulisi hänen mielestään lisätä etenkin vihreän siirtymän hankkeissa.
– Suomesta puuttuu tarvittavaa kasvurahoitusta ja yritykset myydään usein varhaisessa vaiheessa ulkomaille. Heikko tuottavuuskehitys ja elinkeinorakenteen yksipuolisuus edellyttävät valtiolta aktiivista teollisuuspolitiikkaa. Elinkeinoelämän 2000-luvulla saamat miljardien eurojen veronalennukset eivät ole tuoneet toivottuja tuloksia, Koskela sanoo.
Koskelan mukaan Suomeen tarvitaan pienyrittäjien asemaa parantava toimenpidekokonaisuus, josta vasemmistoliitto on tehnyt tarkemmat esitykset viime vuonna julkaistussa puolueen pienyrittäjyysohjelmassa. Mahdollisten verotoimien osalta Koskela puuttuisi ensisijaisesti arvonlisäveroon.
– Hallituksen alv-korotukset ovat rokottaneet kohtuuttomalla tavalla kotimaista ostovoimaa ja etenkin pienyrittäjiä, Koskela sanoo.
– Olemme esittäneet korotuksien perumista, minkä lisäksi tarpeellinen täsmätoimi olisi alv-alarajan nostaminen 30 000 euroon. Toisena täsmätoimena kitkisimme laittoman pitkät maksuajat, jotka ajavat pienyrityksiä jatkuvasti konkurssiin.
Koulutukseen panoksia
Vasemmistoliitto pitää väestön osaamistason vahvistamista kaikkein tärkeimpänä tekijänä Suomen talouden menestykselle.
– Korkeakoulutettujen suomalaisten määrän tulee nostaa 50 prosenttiin, mutta samalla on pystyttävä panostamaan myös ammatilliseen koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen, Koskela arvioi.
– Ilman korjaavia toimia ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaukset ja aikuiskoulutustuen lakkauttaminen tulevat näkymään osaavan työvoiman puutteena.