Viiden kuukauden vääntämisen tuloksena Teollisuusliitto ja työnantajapuolen Teknologiateollisuus saivat teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut päätökseen, kun järjestöjen hallinnot viikon lopun aikana hyväksyivät torstaina aikaansaadun sopimuksen.
– Prosessi ei ollut tälläkään kertaa yksinkertaista, mutta se on maalissa, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo..
Sopimuksen mukaan palkat nousevat 7,8 prosenttia kolmen vuoden aikana. Kuluvana vuonna palkkoja nostetaan 2,5 prosenttia, ensi vuonna 2,9 prosenttia ja kolmantena vuonna 2,4 prosenttia.
”Pystyimme torjumaan muun muassa lakiin tulleet työsuhdeturvaan ja työsuhteisiin liittyvät heikennykset.”
– Kun tämän laskee korkoa korolle periaatteella, palkat nousevat yhteensä 8,0 prosenttia verrattuna vuoden 2025 palkkatasoon, Lehtonen huomauttaa.
Ei vastaesitystä
Aiemmin helmikuussa Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan ehdotuksen, jolla palkkoja olisi nostettu yhteensä seitsemän prosenttia kolmessa vuodessa. Alun perin Teollisuusliitto vaati kymmenen prosentin palkankorotuksia kahdelle vuodelle.
– Valtakunnansovittelijan tarjoukseen verrattuna palkat nousevat lähes prosentin enemmän, Lehtonen toteaa.
– Se oli suurin syy sille, että hyväksyimme sopimuksen. Kun vaihtoehtona oli jatkaa jo pitkään kestäneitä työtaistelutoimia arvioimme, että nyt on se hetki, jolloin sopimus kannattaa kuitata.
Teollisuusliiton hallituksessa ratkaisu hyväksyttiin äänin 17-4.
– Vastaan äänestäneet olivat tyytymättömiä palkankorotustasoon ja siihen, että ratkaisu on kolmevuotinen. He eivät kuitenkaan tehneet vastaesitystä, Lehtonen kertoo.
Lainsäädäntöheikennykset estettiin työehtosopimuksella
Se, että neuvottelut olivat pitkät, johtui Lehtosen mukaan työnantajapuolesta.
– Etelärannalla ei ollut valmiutta aloittaa neuvotteluja aikaisemmin. Merkittävä syy tähän oli hallituksen keskeneräiset työelämän heikennyksiin tähtäävät lakimuutokset, joita työnantajapuolen kannatti odottaa. Niitä oli erityisesti valtakunnan sovittelijan roolia ja tehtävänantoa muuttanut laki, joka tuli voimaan vasta tammikuussa. Lisäksi SAK:n ilmoitus yhteisestä kymmenen prosentin palkankorotustavoitteesta saattoi ajaa työnantajat yhtenäisempään rintamaan, Lehtonen sanoo.
Hän näkee, että työtaistelukierros alkoi Teollisuusliiton osalta jo viime kevään poliittisista lakoista.
– Keskeinen osa sopimusta ovatkin asiat, jotka pääministeri Petteri Orpon hallitus vei heikennyksinä lainsäädäntöön viime vuonna. Ne eivät nyt kuitenkaan uineet meidän työehtosopimuksiimme, Lehtonen sanoo lain nyt mahdollistavista heikennyksistä.
– Pystyimme torjumaan muun muassa lakiin tulleet työsuhdeturvaan ja työsuhteisiin liittyvät heikennykset. Se on valtava voitto eikä ollut itsestäänselvyys. Työnantajapuoli toi pöytään niistä jokaikisen lakimuutoksen ja ne piti tapella sieltä pois.
Tällä hän tarkoittaa muiden muassa lomautusaikoja, lomautusilmoitusaikoja, irtisanomisperusteita ja luottamusmiehen asemaa, jota vahvistettiin paikallisessa sopimisessa.
– Toivon, että näissä tilanteissa työntekijät ja liittomme jäsenet muistaisivat, kuinka tärkeä asia työehtosopimus on, hän toteaa.
Ostovoimakuoppa täyttyy
Lehtonen toteaa, että liittoon on tullut jonkin verran pettynyttä palautetta.
– Palkankorotusprosenttiin ollaan tyytymättömiä. Täytyy kuitenkin muistaa, että kun syksyllä lähdettiin hakemaan korjausta ostovoimakuoppaan, arvioitiin se kymmeneksi prosentiksi. Nyt luku on kuitenkin tarkentunut alas päin ja nyt tulossa olevilla korotuksilla kuopan pitäisi täyttyä, Lehtonen sanoo.
– Lisäksi kolmas sopimusvuosi on irtisanottavissa, jos taloudessa tapahtuu jotain sellaista, että niin on syytä tehdä..
Sopimus on voimassa 30. marraskuuta 2027 asti.