Leipomoalan työntekijöiden sadalla prosentilla korotettu palkka yötyöstä poistuu Suomen lainsäädännöstä maaliskuun alusta lähtien. Eduskunta kumosi tänään äänin 115–57 leipomotyölain pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen esityksen mukaisesti ilman siirtymäaikaa.
Eduskunnan äänestyksessä leipomotyölain kumoamista kannattivat hallituspuolueiden kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n kansanedustajat sekä oppositiopuolue keskustan kansanedustajat. Leipomotyölain kumoamista vastustivat kolmen oppositiopuolueen eli SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajat.
Lain kumoaminen koskee leipureihin, jotka tekevät kaksi- tai kolmivuorotyötä. Leipomoalan työehtosopimus ei turvaa sadalla prosentilla korotettua palkkaa yötyöstä vuorotyötä tekeville. Jatkuvaa yötyötä tekevien korvaus on turvattu työehtosopimuksessa
”Hallitus otti nyt tikun nokkaan yhden alan työntekijät.”
Ei merkitystä kansantaloudelle
– Tämä on surullinen päivä leipomoalan työntekijöille. Leipomotyölakia olisi edelleen tarvittu vähentämään työntekijöiden terveydelle haitallista yötyötä ja turvaamaan sadalla prosentilla korotettu palkka yötyöstä kaikille leipomoalan työntekijöille, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.
– Valitettavasti hallituspuolueilta ei löytynyt mitään ymmärrystä raskasta yötyötä tekeville työntekijöille, ei edes kohtuullisen siirtymäajan osalta. Hallitus otti nyt tikun nokkaan yhden alan työntekijät, sillä Suomen valtiontalouden tai työllisyyden kannalta tällä päätöksellä ei ainakaan ole myönteisiä vaikutuksia.
Hurja pudotus palkkaan
SEL:n kanta on, että leipomotyölain kumoamisen johdosta leipomoalan työnantajien on kysyttävä uudestaan jokaiselta vuorotyötä yöllä tekevältä työntekijältä, suostuuko hän tekemään yötyötä edelleen nyt, kun yksi olennainen yötyön ehto, eli sadalla prosentilla korotettu palkka, poistuu.
Työntekijäpuoli vaati lakimuutokseen vähintään neljän vuoden siirtymäaikaa, jotta leipomoalan työntekijät perheineen voisivat varautua palkanleikkauksiin.
SEL:n arvion mukaan esimerkiksi pääsääntöisesti kaksivuorotyötä tekevälle yötyölisän osuus palkasta on noin 10–30 prosenttia, eli noin 230–690 euroa kuukaudessa. Kolmivuorotyössä lisän arvioidaan olleen keskimäärin 740–825 euroa kuukaudessa.
Yleissitovuus loppuu?
SEL:n lisäksi leipomoalan toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ovat yhdessä palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n kanssa vastustaneet leipomotyölain kumoamista. Ne eivät pidä lakia vanhentuneena, vaikka Orpon hallituksen hallitusohjelma väittää niin.
SEL on jo aiemmin muistuttanut myös siitä, että leipomoalan työntekijöiden seuraavaa työehtosopimusta ei todennäköisesti enää vahvisteta yleissitovaksi,koska leipomoalan työnantajat ovat järjestäytyneet heikosti. Tämä tarkoittaisi, että sen päätökset eivät sido järjestäytymättömiä yrityksiä. Työehtosopimuksen piirissä olisi enää alle 40 prosenttia leipomoalan 5 200 työntekijästä.