Yhdysvalloissa pidetään kovaa meteliä maahan rajan yli Meksikosta rahdatuista huumeista, mutta laiton rajaliikenne on kaksisuuntaista: Yhdysvalloista salakuljetetaan aseita Meksikon rikollisliigoille. Kumpikin kauppatavara kylvää kuolemaa kohdemaassaan.
Käsiaseiden leviämistä tutkivan SAS-järjestön mukaan vuosina 2016–2023 Yhdysvalloista Meksikoon salakuljetettujen aseiden takavarikot yli kolminkertaistuivat: 2016–2019 takavarikkoja oli 286, 2020–2023 salakuljetettuja aseita takavarikoitiin 1 037 kertaa. Yhdysvaltain alkoholi-, tupakka-, ase- ja räjähdevirasto ATF arvioi, että puolet kaikista Meksikossa takavarikoiduista tuliaseista oli valmistettu Yhdysvalloissa. Arvio on alakanttiin, sillä virasto ei saa tietoonsa kaikkia asetakavarikkoja.
Suurin osa Meksikoon salakuljetetuista aseista on hankittu joko Teksasista tai Arizonasta, joissa järjestetään runsaasti asemessuja ja joissa on myös paljon asemyymälöitä.
Arviot Meksikoon tuoduista yksittäisistä aseista vaihtelevat hurjasti: 200 000–873 000 pyssyä vuodessa. Kaikkiaan maassa arvellaan olevan 13,5-15,5 miljoonaa rekisteröimätöntä tuliasetta.
Aseita ja aseiden osia
Aseet parantavat rikollisten mahdollisuuksia päästä Yhdysvaltojen rikosmarkkinoille sekä päihittää meksikolaiset kilpailijat. Seurauksena on väkivaltaa rajan molemmin puolin, mutta etenkin Meksikossa.
130 miljoonan asukkaan Meksikossa tehdään yli 30 000 murhaa vuosittain ja yli 100 000 todennäköisesti murhattua ihmistä jää kateisiin joka vuosi. Määrät näyttävät olevan hienoisessa kasvussa.
Valmiiden aseiden lisäksi pohjoisesta etelään kulkee postitse valtavat määrät aseiden osia, joita yhdistelemällä kuka tahansa voi rakentaa toimivan aseen. Yhdysvaltain aselait eivät säätele aseiden osia, joten niitä voivat hankkia nekin ihmiset, joilta varsinaisten aseiden osto on kielletty. Meksikolaiset huumekartellit palkkaavat yhdysvaltalaisia lähettämään osia ja meksikolaisia ottamaan paketit vastaan. Näitä, samoin kuin 3D-tulostimilla tulostettuja aseita on mahdoton jäljittää.
Valtioiden yhteistyön tulevaisuus on epävarma
Yhdysvallat ja Meksiko ovat tehneet yhteistyötä padotakseen niin huumeiden kuin aseidenkin virtaa maiden välisen rajan ylitse. Vuodesta 2008 Yhdysvallat on avustanut Meksikoa kolmella miljardilla dollarilla, joilla ei kuitenkaan ole onnistuttu vähentämään väkivaltaa eikä vahvistamaan lainkuuliaisuutta.
– Merkittävä salakuljetuksen vähentäminen vaatisi vähintään huomattavasti lisää resursseja lähtö- ja saapumispaikkojen tarkastuksiin, salakuljetusreittien ja suunnitelmien tutkimuksiin sekä aseiden potentiaalisten yhdysvaltalaislähteiden selvittämiseen, SAS:n tutkija Matt Schroeder sanoo.
Valtioiden välinen yhteistyö taukosi Donald Trumpin toisen presidenttikauden alla. Trump on solvannut Meksikoa huumeiden ja ihmisten salakuljetuksen sallimisesta ja syksyllä Meksikon presidentiksi valittu Claudia Sheinbaum puolestaan on ilmaissut huolensa Yhdysvalloista saapuvista aseista.
Niin välttämätöntä kuin Meksikon ja Yhdysvaltain yhteistyö ongelman ratkaisemiseksi onkin, sen tulevaisuus on epävarma.
Yhdysvaltain uuden hallinnon jo muutenkin synnyttämää epävarmuutta lisää vielä ATF:n lakkauttamisen uhka. Aseintoilijana profiloitunut republikaanisenaattori Lauren Boebert esitteli tammikuussa lakialoitteen, joka johtaisi asevalvontaviraston sulkemiseen.