BIOS-tutkimusyksikkö on julkaissut kaksiosaisen ehdotuksen ”kansalliseksi metsämissioksi”. Sen mukaan metsäsektorilla on kehitettävää niin tuotantotavoissa kuin tuotteissakin.
– Kansantaloudellisesti metsistä on saatavissa korkeampi taloudellinen hyöty kestävyyssiirtymän avulla. On myös varauduttava siihen, että havusellun markkinat eivät ole ikuiset. Samaan aikaan luontokadon pysäyttäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen vaativat hakkuiden kohtuullistamista, sanoo BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava.
BIOS ehdottaa, että valtion johdolla koottaisiin tätä tavoitetta edistämään metsämission kehitysyhtiö, johon kutsuttaisiin startup-vaiheen yritykset, metsäjättien omat uusien tuotteiden yksiköt ja tutkimuslaitokset.
Vaihtoehtoja fossiilipohjaiselle kemialle
Yksikön mukaan Suomessa olisi täysin mahdollista luoda tilanne, jossa metsiä käytetään vähemmän, mutta niistä saadaan enemmän tuloja.
”Metsän monimuotoisuus kohenee ja hiilensidonta paranee. Kansantalous saa uuden innovatiivisen vientiportfolion metsäteollisuuden uusista korkean jalostusarvon tuotteista. Suomesta tulee korkean profiilin kansainvälinen näyteikkuna kokonaisen teollisuuden alan kestävyyssiirtymästä”, BIOS:ssa visioidaan.
Erityistä potentiaalia yksikkö näkee muun muassa fossiilipohjaisen kemian korvaamisessa. Sen mukaan metsäteollisuudella on kaikki edellytykset luoda uskottavia biopohjaisia vaihtoehtoja.
Olisi täysin mahdollista luoda tilanne, jossa metsiä käytetään vähemmän, mutta niistä saadaan enemmän tuloja.
BIOS:n mukaan Suomessa on huippuluokan osaamista, toimiva infrastruktuuri, riittävästi raaka-aineita ja kykyä kehittää niin osaamista kuin menestyviä verkostojakin. Valtiollakin olisi oma roolinsa mission edistämisessä.
”Kuten aiemminkin kotimaisen teollisen kehityksen historiassa, valtiolla on rooli paitsi mission kokoonkutsujana myös tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kiihdyttäjänä, riskien kantajana ja ennustettavan toimintaympäristön takaajana”, BIOS:sta todetaan.
Metsäteollisuus saa erityiskohtelua
Uudistumista tarvitaan BIOS:n mukaan myös siksi, ettei metsäteollisuus maksa ilmastovaikutuksistaan samaan tapaan kuin muut teollisuuden alat. Fossiiliset päästöt kuuluvat päästökauppaan, mutta nielujen katoamisen kustannukset kantaa koko yhteiskunta.
BIOS:n mukaan tämä vääristää ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Ehdotuksen ensimmäinen osa käsittelikin metsäteollisuuden erityisasemaa ilmastopolitiikassa.