Kaupan alalla sekä matkailu- ja ravintola-alalla työskentelevät kertovat työnantajan myynnin piristyneen loppuvuonna 2024. Samaan aikaan työntekijöiden oman taloudellisen tilanteen kehitys on ollut poikkeuksellisen heikkoa.
Näin kertovat Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometriin vastanneet liiton jäsenet.
Kaupan alalla työskentelevistä vastaajista vain 4,0 prosenttia kertoo oman taloudellisen tilanteensa parantuneen edellisen kolmen kuukauden aikana. Osuus on pienin suhdannebarometrin yli kymmenvuotisessa historiassa. Taloudellisen tilanteensa kertoo heikentyneen peräti 41,3 prosenttia kaupan alan vastaajista.
”Selkeästi inflaation ylittävät palkankorotukset talouskasvua.”
Myynti kasvoi, palkat eivät
Entistä suurempi osa kaupan alan vastaajista arvioi työnantajanaan toimivan yrityksen myynnin kasvaneen vuoden takaiseen verrattuna. Vastaajista 33,9 prosenttia kertoo myynnin kasvaneen ja 29,7 prosenttia heikenneen, kun vielä kolme kuukautta aikaisemmin tehdyssä kyselyssä vastaavat osuudet olivat 26,8 ja 31,0 prosenttia.
– Kaupan myyntitilastot ja Keskon tulosjulkistus vahvistavat suhdannebarometrin vastaajien havaitseman suhdannekäänteen vähittäiskaupassa viime vuoden lopulla, PAMin pääekonomisti Olli Toivanen sanoo.
– Alkanut vuosi on lupaava myös erikoiskaupan ja tukkukaupan osalta, jos laskeneet korot saavat liikkeelle sekä suurempia ostoksia lykkäilleet kuluttajat että teknistä tukkukauppaa hyödyntävän rakennusalan.
Piristystä matkailussa ja ravintoloissa
Matkailu- ja ravintola-alan vastaajat kertovat yhtä lailla myynnin piristymisestä, ja enää 25,1 prosenttia alan vastaajista kertoo työnantajansa myynnin vähentyneen vuodentakaiseen verrattuna, kun vielä edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli 36 prosenttia. Myynnin kertoo kasvaneen 28,6 prosenttia alan vastaajista.
Samaan aikaan kuitenkin peräti 41 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan vastaajista kertoo taloudellisen tilanteensa heikentyneen kolmen kuukauden takaiseen verrattuna. Osuus on suurin sitten alkuvuoden 2021, jolloin alan työntekijät kärsivät vielä koronapandemian johdosta laajoista lomautuksista.
Ostovoimaan parannusta
Käynnistyneellä työehtosopimusneuvottelukierroksella PAM hakee selkeää parannusta palvelualojen työntekijöiden viime vuosien korkean inflaation aikana heikentyneeseen ostovoimaan. Toivasen mukaan palkkojen kasvu olisi nyt tärkeää paitsi työntekijöiden toimeentulon myös palvelualojen myynnin näkökulmasta.
– Selkeästi inflaation ylittävät palkankorotukset läpi palkansaajakentän tukisivat kaupan ja kuluttajapalveluiden käännettä ja talouskasvua, hän toteaa.
– Riskinä on nyt, että turhalla palkkamaltilla pitkitetään julkisen talouden leikkausten osaltaan pahentamaa kurjuuden kierrettä suomalaisten ostovoimassa, vaikka viennin kustannuskilpailukyky on jo valmiiksi vahvalla tasolla.
Tiedot perustuvat PAMin tekemään kyselyyn, joka toteutettiin tammikuussa. Kyselyyn vastasi 1182 PAMin jäsentä. PAM julkaisee suhdannebarometrin vuosineljänneksittäin.