Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on huolissaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen suunnittelemien koulutusleikkausten vaikutuksista kotoutumiseen
Hallituksen asettama työryhmä valmistelee muutoksia vastikään uudistettuun kotoutumislakiin. Hallituksen tavoitteena on keskittää maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen rahoitusta, mikä tarkoittaa sen keskittämistä työ- ja elinkeinoministeriöön.
Lohikosken mielestä hallitus menee täysin väärään suuntaan.
”Laadukas pedagogiikka on jäänyt koulutusten polkuhinnoittelun jalkoihin.”
– Sen sijaan, että kotoutumiskoulutus järjestetään jatkossa ainoastaan työvoimakoulutuksena, se pitäisi nivoa osaksi koulutuksen kokonaisuutta. Kotoutumiskoulutusta on katsottava työvoimaa laajempana kysymyksenä, jos haluamme tavoittaa esimerkiksi kotona lapsia hoitavat naiset, hän painottaa.
– Hallitus on lupaillut maahanmuuttajien kielitaidon parantamista, mutta hallituksen toteuttama politiikka näyttää johtavan täysin päinvastaiseen suuntaan.
Halvalla puutteellista koulutusta
Lohikosken mukaan kotoutumiskoulutuksen järjestämisvastuu ja sen rahoitus on kokonaisuudessaan siirrettävä opetus- ja kulttuuriministeriöön. Tällä siirrolla koulutuksen laatu pystyttäisiin takaamaan nykyistä paremmin. Lisäksi aikaa vievästä kilpailutuksesta pitää luopua.
– Markkinaehtoisesti toteutetuissa kotoutumiskoulutuksissa laadukas pedagogiikka on jäänyt koulutusten polkuhinnoittelun jalkoihin. Edullisimmalla hinnalla kilpailutuksissa ovat menestyneet yritykset, joiden järjestämissä koulutuksissa on havaittu laatupuutteita, hän sanoo.
– Opetus- ja kulttuuriministeriön alla kotoutumiskoulutukseen saataisiin vahvemmin opetusalan ammattilaisten osaaminen mukaan sekä ammatilliset oppilaitokset ja vapaan sivistystyön toimijat palveluiden järjestäjiksi.
Kansanopistoilta leikataan
Myös maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetus on hallituksen linjauksissa tulossa osaksi kotoutumiskoulutusta työ- ja elinkeinoministeriössä. Tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että vapaan sivistystyön valtionosuuksia leikataan jälleen. Tällä kertaa vapaan sivistystyön leikkaukset ovat noin 12 miljoonaa euroa, ja ne kohdistuvat suurelta osin kansanopistoihin.
– On vaikea ymmärtää, miksi kansanopistojen tärkeä rooli maahanmuuttajien koulutuksessa halutaan romuttaa, ja hallitus on jälleen leikkaamassa koulutuksesta, jonka piti olla sen erityissuojeluksessa, Lohikoski sanoo.
– Moni maahanmuuttaja suorittaa kansanopistoissa esimerkiksi peruskouluopintoja. Kansanopistoilla on tähän valtavasti osaamista, ja tulijoita on jo nyt enemmän kuin voidaan ottaa. Vaikea nähdä tämän hallituksen koulutusleikkauksen parantavan maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksia.