Vasemmistoliiton kansanedustaja Jessi Jokelainen arvioi, että suomalainen verotus suosii ultrapikamuotia ja kaukomaista tulevan krääsän ostamista kierrätyksen sijaan.
Jokelainen ihmettelee käytetyn tavaran kauppaan kohdistuvaa moninkertaista arvonlisäverotusta. Hän jätti eilen torstaina asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, aikooko hallitus ryhtyä toimiin moninkertaisesta arvonlisäverosta luopumiseksi.
‒ Kierrättämisestä rankaiseva verotuspolitiikka on vanhentunutta. Käytetyn tavaran myyntiin ja ostamiseen pitäisi nykyisessä ylikulutustilanteessa kannustaa kaikin mahdollisin keinoin, Jokelainen sanoo.
”Käytetyn tavaran kauppa voisi luoda työtä ja virkistää taloutta.”
Kierrätys toisi töitä
Kierrätettyyn tavaraan joudutaan lisäämään arvonlisävero uudestaan myyntiliikkeessä myytäessä, vaikka se on maksettu tuotteesta jo kertaalleen aiemmin. Yle uutisoi asiasta sunnuntaina ja sen haastattelemat kaupan alan ammattilaiset kritisoivat käytetyn tavaran moninkertaista verottamista epäreilun kilpailuasetelman aiheuttamisesta, Suomen kansantalouden heikentämisestä ja käytetyn tavaran kaupan hidastamisesta.
Jokelainen huomauttaa, että esimerkiksi Isossa-Britanniassa käytetyn tavaran kauppa on jo huomattava talouden ala, joka on muun muassa luonut 49 000 uutta työpaikkaa.
‒ Käytetyn tavaran kauppa voisi luoda työtä ja virkistää taloutta meilläkin nykyistä enemmän, mutta sen sijaan kuluttajalle on edullisempaa ostaa muualta tuotua uutta, kuten ekologisesti kestämätöntä ultrapikamuotia, Jokelainen sanoo.
Krääsää merten takaa
Jokelainen muistuttaa myös Suomen ympäristökeskuksen todenneen viime vuonna, että tavaroiden osuus suomalaisten hiilijalanjäljestä on kasvanut 2000-luvulla yli kolmanneksella aiemmasta. Nyt Suomen kulutus luonnonvaroista on maailman kolmanneksi korkeinta.
Hän arvioi, että tavaran ympäristökuormaa voisi keventää kiertotaloudella, mutta se vaatisi erilaisten järjestelmien suunnittelua kiertotaloutta tukeviksi.
‒ On järjetöntä, että verotuksemme rohkaisee ennemmin ostamaan mertentakaista krääsää temuista ja sheineista kuin hyödyntämään käytettyä, usein kotimaista laadukasta tavaraa, Jokelainen sanoo.