Hallitus toimii työmarkkinoilla kuin humalainen nakkikioskilla. Näin vasemmistoliitto arvioi nyt vallitsevaa työllisyyspolitiikkaa. Puolue julkisti torstaina kymmenen keinoa, joilla päästäisiin sen näkemyksen mukaan parempaan työllisyyteen ja työelämään
Sillä vasemmistoliitto pyrkii vastaamaan kasvavaan työttömyyteen, työn tuottavuuden heikkoon kehitykseen sekä työntekijöiden aseman heikentymiseen.
– Vasemmistoliiton mielestä päätöksenteon on vastattava työelämän ja yhteiskunnan muutokseen eikä katseltava taaksepäin menneeseen maailmaan, niin kuin Orpon ja Purran hallitus tekee, vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela sanoo.
”Hallitus toimii työmarkkinoilla kuin humalainen snägärillä.”
Rähinäpolitiikkaa
Koskela korostaa, että parempi työelämä rakentuu osaamisen, hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden varaan. Hän näkee, että pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtama oikeistohallitus ei toimi tähän suuntaan.
– Se haastaa riitaa, vaikka kukaan ei haluaisi tapella, hän kuvailee.
– Työelämässä ja työmarkkinoilla on käynnissä iso muutos, johon vastataan parhaiten yhteistuumiin, ei polttamalla kaikkia siltoja. Lakkokevät on kuumenemassa, ja vastuun siitä kantaa hallitus rähinäpolitiikallaan.
Silmät ja korvat kiinni
Vasemmistoliitto muistuttaa siitä, että työelämän muutos ei katoa sulkemalla siltä silmät ja korvat.
– On hallitukselta menneen maailman ajattelua jäädä kiinni siihen, että kaikkien tulee työllistyä kokoaikaisesti, Koskela sanoo.
– Elämäntilanteet vaihtelevat ja työelämä ei ole enää on–off, vaan tarpeet osa-aikaiselle työllistymiselle lisääntyvät. Siksi myös sosiaaliturvan tulee joustaa. Vasemmistoliitto palauttaisi hallituksen leikkaamat työllisyysturvan ja asumistuen suojaosat.
Vasemmistoliiton kannan mukaan elinikäinen oppiminen on nykytilanteessa tärkeämpää kuin koskaan. Koskela pitää käsittämättömänä sitä, että hallitus on kaventamassa aikuisiän kouluttautumismahdollisuuksia poistamalla aikuiskoulutustuen. Hän lupaa palauttaa aikuiskoulutustuen, kun vasemmistoliitto seuraavan kerran pääsee asiasta päättämään.
Asuntotuotantoon panostettava
Kymmenen kohdan lista nostaa esiin myös kiihtyvän kaupungistumisen, joka haastaa työ- ja asumispolitiikan niin kasvukeskuksissa kuin harvaan asutuilla seuduilla.
– Pienipalkkaisella ei ole kohta enää varaa asua pääkaupunkiseudulla, mikä heikentää työvoiman liikkuvuutta. Hallituksen päätös vetää töpseli seinästä sosiaaliselta asuntotuotannolta on tästäkin näkökulmasta järjetön, Koskela sanoo.
Vasemmistoliitto panostaisi vahvasti kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon, jotta työvoiman liikkuvuudelta poistetaan esteitä ja asumisen kustannukset saataisiin pidettyä kohtuullisina. Julkisen asuntotuotannon käynnissä pitäminen olisi puolueen mukaan myös vahva elvytystoimi ongelmissa kamppailevalle rakennusalalle.
Lisäksi vasemmistoliitto esittää, että hallitus luopuu suunnitelamasta tehdä ensimmäisestä sairauspäivästä palkaton.
– Se voi jopa lisätä sairauspoissaolojen määrää, kun töihin tullaan sairaana, puolue arvioi.
Puolue esittää myös keinoja ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamiseksi. Se vahvistaisi mielenterveystyötä työelämässä, lisäisi työntekijöiden valtaa yrityksissä, uudistaisi TE-palveluja ja vahvistaisi osatyökykyisten mahdollisuutta työllistyä. Puolue myös vahvistaisi työperäistä maahanmuuttoa ja kotoutumista.