Palvelualojen ammattiliitto PAM tukee Teollisuusliittoa tukilakoilla, jotka toteutuvat näillä näkymin ensi viikon maanantaina. PAM:n järjestöjohtaja Risto Kalliorinne muistuttaa siitä, että tukilakot ovat yhä laillisia.
Kalliorinne painottaa sitä, että tuore työrauhalain uudistus ei kiellä tukilakkoja, vaikka niin tuntuu uskottavan useilla tahoilla työnantajapuolella.
– Kuulee sanottavan, ettemme voisi mennä lakkoon, koska tukilakot ovat kiellettyjä. Todellisuudessa tukilakot ovat yhä laillisia, mutta uusi lainsäädäntö rajaa niitä aiemmasta, Kalliorinne sanoo.
”Lakonuhka on vain väline, jolla yritetään vauhdittaa ratkaisujen syntymistä.”
Tukilakon on kohdistuttava vain tuettavan – ei omien – tavoitteiden tukemiseen.
– Teollisuusliittoa tukiessamme emme vaikuta omiin työehtoihimme tai työehtosopimuksiimme. Emme esimerkiksi voisi panna Suomen Prismoja kiinni Teollisuusliiton tukemiseksi. Mutta teollisuusliittolaisten kanssa samoilla työpaikoilla työskentelevät pamilaiset ravintolatyöntekijät tai siivoojat voivat olla tukilakossa. On loogista, että siinä halutaan jeesata kaveria.
Kalliorinne toteaa, että samaan aikaan, kun poliittisten lakkojen kohdalla rajattiin pituutta, tukilakkojen osalta rajaus tuli koskemaan niiden laajuutta.
Ratkaisuhakuisuus puuttuu
Työmarkkinakevään ilmapiiriä Kalliorinne pitää poikkeuksellisena.
- Se ei vaikuta olevan ratkaisuhakuinen. Mitään muuta johtopäätöstä ei voi vetää esimerkiksi siitä, että lentäjät ovat istuneet kohta puoli vuotta neuvottelupöydässä, ja vaikka Teollisuusliiton sopimukset päättyivät jo kuukausia sitten, mitään sovintoesityksiä ei ole näkyvissä. Tässä on joku kummallinen jumi.
Kalliorinne ihmettelee sitäkin, että mitään ei näytä tapahtuvan, vaikka Teollisuusliiton lakot ovat alkamassa jo ensi viikolla.
– Jos neuvottelijat ja valtakunnansovittelijat oikeasti toimisivat vastuullisesti, heidän pitäisi nyt yötä päivää hakea aktiivisesti ratkaisua ja sovintoesityksiä pitäisi olla vireillä. Siltä ei kuitenkaan näytä, hän sanoo.
Hän muistuttaa siitä, että lakot eivät ole ammattiliittojen tavoite.
– Lakonuhka on vain väline, jolla yritetään vauhdittaa ratkaisujen syntymistä.
Hän arvioi työmarkkinatoiminnan logiikan muuttuneen.
– Ennen työnantajapuolikin haki kuumeisesti ratkaisua, jotta lakkoon ei jouduttaisi. Nyt työnantajapuoli tuntuu ajavan tilannetta konfliktiin. Halutaan katsoa kortit.
Hämmentävää palkankorotushalua
Kalliorinne toteaa, että kaupan alalla ei vielä voida kommentoida työmarkkinapöydistä palkkoja. Teknologiateollisuuden osalta julkisuuteen tihkuneet tiedot sen sijaan hämmentävät.
– Teknologiateollisuuden tilauskirjat ovat täyttymässä ja yritykset arvioivat kilpailukykynsä ja palkanmaksuvaransa erilaiseksi kuin työnantajaliitot. Pakka on vaikuttaa olevan sekaisin.
Hän toteaa, että yritysten kantaa vasten SAK:n liittojen tavoite 10 prosentin palkankorotuksista ei ole kohtuuton, vaikka Elinkeinoelämän Keskusliitto ja työnantajaliitot ovat niin sanoneet.
Henkistä valmistautumista
PAMin neuvottelut ovat meneillään kaupan alan osalta. Aikaa on kuun loppuun. Kalliorinne toteaa PAMin jäsenistön kärsineen viime vuosina koronasta ja inflaatiosta ja jääneen ostovoimassa rutkasti jälkeen.
– Lakko ei tietenkään ole koskaan tavoitteemme, mutta näyttää siltä, että siihenkin pitää varautua henkisesti, hän arvioi.
Viime neuvottelukierroksella eli kaksi vuotta sitten nähtiin sekä kaupan että kiinteistöpalvelujen aloilla niille harvinaisia lakkoja.
– Se oli tärkeä kokemus. Näimme, miten työnantaja toimii. Meidän aloilla työnantajat ovat valmiita rajuihin toimiin, esimerkiksi haalimaan väkeä pitämään ovia auki ja siten vesittämään lakon vaikutuksia.
– Jäsentemme osalta taas näimme, että he ovat valmiita tarvittaessa myös lakkoon.
– Tavoite on jäsenten ostovoiman korvaaminen on meidän tavoite.