Fifan vuoden 2034 miesten jalkapallon MM-kisat Saudi-Arabiassa vaarantavat lukemattomien ihmisten hengen, toteaa 21 ihmisoikeusjärjestöä lausunnossaan.
Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ilmoitti turnauksen myöntämisestä maalle joulukuussa. Päätöstä kritisoivat muun muassa Saudi-Arabiassa toimivat ihmisoikeusjärjestöt, siirtotyöläisten oikeuksia ajavat järjestöt Nepalissa ja Keniassa, sekä Amnesty International.
– Kisojen myöntäminen Saudi-Arabialle on holtiton päätös, joka vaarantaa monia ihmishenkiä. Fifan tulee varmistaa, että maan ihmisoikeudet on riittävästi turvattu, Amnesty Internationalin työoikeuksien ja urheilun johtaja Steve Cockburn toteaa.
Saudien kisat jatkavat Fifan kyseenalaista linjaa myöntää kisaisännyys ihmisoikeusloukkauksistaan tunnetuille maille, kuten Venäjälle vuonna 2018 ja Qatarille vuonna 2022. Jälkimmäisen stadionien ja muun infrastruktuurin rakennustöissä kuoli tuhansia afrikkalaisia ja aasialaisia siirtotyöläisiä. Fifa viittasi kintaalla vaatimuksille kohdistaa osa Qatarin voitoista uhreille ja heidän perheilleen maksettaviin korvauksiin.
Saudi-Arabia ei kalpene edeltäjiensä joukossa. Humanitaariset järjestöt moittivat maata järjestelmällisistä ihmisoikeusloukkauksista, aktivistien vangitsemisesta ja kuolemanrangaistuksen käytöstä, naisten ankarasta sorrosta, seksuaalivähemmistöjen vainosta ja kriminalisoinnista sekä sananvapauden puutteesta.
Saudi-Arabia kiistää väitteet ihmisoikeusloukkauksista väittäen, että sen lait suojelevat sen omaa kansallista turvallisuutta.
21ihmisoikeusjärjestön allekirjoittaman lausunnon mukaan Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomukset, sekä siirtotyöläisten hyväksikäyttö ja kuolemat ovat myös Fifan tiedossa. Siitä huolimatta se ei aio painaa jarrua.
– Kisat myöntäessään Fifa on osoittanut, että sen sitoutuminen ihmisoikeuksiin on huijausta. Kun Qatarissa hyväksikäytetyille siirtotyöläisille ei maksettu korvauksia, ei le mitään syytä luottaa siihen, että Fifa olisi oppinut virheistään, Cockburn sanoo.
Amnesty International kehottaa jalkapallojättiä pikaisesti muuttamaan kurssiaan ja varmistamaan, että ihmisoikeustilannetta parannetaan huomattavasti Saudi-Arabian MM-kisojen yhteydessä.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Saudi-Arabia isännöi jalkapallon maailmanmestaruuskisoja osana urheilupesupolitiikkaansa, jolla se pyrkii kiillottamaan sortovaltion imagoaan huippu-urheilun avulla. Urheilupesu rahoitetaan valtion valtavilla öljytuloilla.