Kansalaisjärjestö Finnwatchin tänään julkaisema selvitys tarkastelee valtion omistajaohjauksen asettamien raportointivaatimusten vaikutusta energiayhtiö Fortumin veronmaksun avoimuuteen. Yhtiö siirtyi nykylaajuiseen maakohtaiseen veroraportointiin vuonna 2022, valtion uudistettua enemmistöomisteisia yhtiöitä velvoittavia veroraportointiohjeita.
– Fortumin julkinen maakohtainen veroraportointi kattaa nyt kaikki yhtiön toimintamaat ja olennaisimmat toiminnan laajuutta ja veronmaksua eri maissa kuvastavat tiedot. Raportointi on kansainvälisestikin vertailtuna poikkeuksellisen kattavaa, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen kertoo järjestön tiedotteessa.
Mojovia voittoja Irlannissa?
Fortumin uusimmasta tilikautta 2023 koskevasta veroraportista käy ilmi, että valtaosa yhtiön Alankomaissa ja Irlannissa raportoimista tuloista on konsernin sisäistä tuloa. Muun muassa tutkimuslaitos EU Tax Observatoryon luokitellut Alankomaat ja Irlannin veroparatiiseiksi.
– Luvut viittaavat siihen, että voittoja siirretään Suomesta ja muista varsinaisista toimintamaista matalamman verotuksen piiriin, sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen.
Voitonsiirto on yleinen aggressiivisen verosuunnittelun muoto. Tyypillisesti konsernin voittoja siirretään veroparatiisimaihin lainajärjestelyistä perittyjen korkojen, aineettoman omaisuuden käytöstä perittävien rojaltien ja erilaisten konsernin sisäisten palveluveloitusten muodossa.
Voitonsiirto on yleinen aggressiivisen verosuunnittelun muoto.
Myös Fortumin tapauksessa Irlannin ja Alankomaiden toiminnot koostuvat lähinnä konsernirahoitukseen ja hallinnollisiin palveluihin keskittyvistä toiminnoista. Konsernin aineeton omaisuus on sen sijaan veroraporttien perusteella keskitetty Suomeen.
Finnwatchin selvityksen mukaan Fortumin Alankomaissa ja Irlannissa raportoimat tulot ovat henkilöstömääriin suhteutettuna omassa luokassaan. Siinä missä tuloa syntyi Suomessa vuoden 2023 veroraportin mukaan 1,5 miljoonaa euroa per työntekijä, nousi vastaava luku Alankomaiden kohdalla 43 miljoonaan ja Irlannin tapauksessa 137 miljoonaan euroon.
Veroasiantuntija Reijo Salo Fortumilta pitää lukuja harhaanjohtavina.
– Fortumin tulos vuonna 2023 ennen veroja Irlannissa oli 94 miljoonaa euroa ja Hollannissa 181 miljoonaa euroa. Nämä tiedot ilmenevät yhtiön verojalanjälkiraportista. Finnwatch kiinnitti raportissaan huomiota siihen, että omistajaohjauksen vaatima maakohtainen raportti voi sisältää maan sisäisiä, päällekkäisiä tuloja, joista maahan ei siis synny verotettavaa tuloa, Salo kertoo.
Hän tähdentää, että Fortumin verojalanjälkiraportissa ilmoitetussa voitossa ennen veroja on nämä päällekkäisistä tuloista syntyvät voitot eliminoitu, ja se osoittaa todellisen voiton per maa.
Sääntely löyhenee
Nyt nähty hyppäys raportoinnin laajuudessa ja laadussa voi kuitenkin jäädä lyhyeksi, Finnwatch varoittaa. Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus on linjannut, ettei valtion enemmistöomisteisilta yhtiöiltä enää jatkossa vaadita lakisääteisen tason ylittävää veroraportointia.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pienemmät valtionyhtiöt vapautuvat kokonaan maakohtaiselta veroraportoinnilta. Suuryhtiöiden tulee puolestaan siirtyä raportoimaan sisältövaatimuksiltaan suppeampien veroraportointidirektiiviin pohjautuvien vaatimusten mukaisesti.
– Hallituksen linjaus on käsittämätön tilanteessa, jossa raportointivaatimusten valuviat on juuri kaksi vuotta sitten saatu korjattua ja Suomen valtionyhtiöt ovat nousseet läpinäkyvyydessä kansainväliseen kärkikastiin, Finnwatchin Saara Hietanen ihmettelee.
Fortum kertoi Finnwatchille toimittamissaan kommenteissa jatkavansa julkista maakohtaista veroraportointia myös tulevina vuosina. Se ei kuitenkaan antanut selkeää vastausta siihen, tuleeko veroraportointi jatkossakin kattamaan kaikki vuosilta 2022 ja 2023 raportoidut tiedot vai supistetaanko raportointia niin, että se täyttää vain lainsäädännön asettamat minimivaatimukset.
Finnwatch kertoo toivovansa, että isot valtionyhtiöt jatkavat vapaaehtoisesti laajempaa ja kaikki toimintamaat kattavaa maakohtaista veroraportointia. Samalla järjestö vaatii hallitukselta toimia valtionyhtiöitä koskevien veroraportointivaatimusten palauttamiseksi sekä direktiivipohjaisten raportointivaatimusten kehittämiseksi.
Juttua päivitetty 14.1.2025 klo 12:30: Lisätty Fortumin veroasiantuntija Reijo Salon kommentit.