Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela arvelee valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) väheksyvän suomalaisten huolta kasvavasta eriarvoisuudesta. Koskela viittaa Purran maanantaina julkaisemaan blogitekstiin, jossa Purra arvioi kansalaisten tietämyksen olevan heikkoa ja syytti siitä mediaa.
– Purra puolustaa hallituksen leikkauspolitiikkaa sillä, että yli viiden prosentin tulonmenetyksiä kohdistuu “vain seitsemälle prosentille” kansalaisista, Koskela sanoo.
– Tämä tarkoittaa lähes 400 000 pienituloista suomalaista eli juuri niitä, joilta leikkaaminen ei vielä eduskuntavaaleissa käynyt perussuomalaisille.
”Hallituksen politiikka on myös työllisyyden näkökulmasta katastrofaalista ja osin siksi Suomi on yhä pahenevassa työttömyyskriisissä.”
Sadat tuhannet köyhtyvät
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n arvion mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen päätökset kasvattavat pienituloisuusastetta 94 000 hengellä, mikä on poikkeuksellisen paljon 2000-luvulla. Edelliseen oikeistohallitukseen eli Sipilän hallitukseen verrattuna köyhyys kasvaa yli kaksinkertaisesti enemmän nykyhallituksen toimilla.
–Sadat tuhannet suomalaiset köyhtyvät ja monilla pienituloisilla kotitalouksilla tulot pienenevät jopa sadoilla euroilla kuukaudessa. Tämä näkyy jo nyt leipäjonojen kasvuna ja häätöjen lisääntymisenä. Purran on aika katsoa peiliin, eikä syytellä mediaa. Satojen tuhansien suomalaisten köyhtyminen ei ole propagandaa, Koskela sanoo.
Kannusteet työn tekoon heikenneet
Koskela pitää kestämättömänä myös Purran perusteluita tuloeroja kasvattavan politiikan kannustavuudesta. Kelan laskelmien mukaan hallituksen päätökset ovat heikentäneet työn tekemisen kannusteita noin 2 150 euron palkkatuloon asti.
– Pienipalkkaisen ja osa-aikaisen työn kannusteet ovat heikentyneet merkittävästi kun asumistukea on leikattu ja suojaosat poistettu. Kun Purra antaa ymmärtää, että kannustavuudesta ei ole puhuttu riittävästi, niin hän on oikeassa, Koskela sanoo.
– Moni ei tiedä, että hallituksen politiikka on myös työllisyyden näkökulmasta katastrofaalista ja osin siksi Suomi on yhä pahenevassa työttömyyskriisissä.