Tyynenmeren saarivaltio Vanuatun pyynnöstä YK:n yleiskokous on pyytänyt Kansainväliseltä tuomioistuimelta lausuntoa YK:n jäsenvaltioiden velvollisuuksista ympäristönsuojelussa ja ilmastonmuutoksen estämisessä. Joulukuun yhdeksäntenä päivänä Nepal, Pakistan, Nauru, Uusi-Seelanti ja Palestiina esittelivät tuomioistuimelle näkemyksensä asiasta.
Nepalin ulkoministeri Arzu Rana Deuba painotti ihmisoikeuksia.
– Ilmastonmuutos haittaa ihmisoikeuksien toteutumista, esimerkiksi oikeuksia elämään, ruokaan ja terveyteen. Ennen muuta se vaikuttaa naisten, lasten ja vammaisten oikeuksiin sekä vähemmistöjen ja alkuperäisyhteisöjen kulttuurisiin oikeuksiin, Deuba sanoi.
Yli valtiorajojen vyöryvien ilmastovaikutusten vuoksi moni maa on kykenemätön toteuttamaan kansainvälisten ihmisoikeussäädösten velvoitteita. Siksi Nepalin edustajat korostavat haavoittuvien valtioiden oikeutta saada aineellista, rahallista ja teknistä tukea mailta, joiden vuosikymmeniä jatkuneet ja kasvaneet kasvihuonekaasupäästöt ovat saaneet aikaan ilmastonmuutoksen.
Pakistanin oikeusministeri Mansoor Usman Awan kehotti tuomioistuinta selventämään valtioiden lainmukaisia velvoitteita estää, vähentää tai lieventää kasvihuonekaasupäästöjä.
– Ihmissuvulla ei enää ole varaa jättää ilmastonmuutosta huomiotta. Kuten usein on sanottu, olemme ensimmäinen ilmastonmuutoksen vaikutuksen tunteva sukupolvi ja viimeinen, joka voisi tehdä asialle jotain, Awan totesi.
Naurun edustaja, ulkoministeri Lionel Rouwen Aingimea painotti, että valtioiden ilmasto-oikeudellisten velvollisuuksien tulisi pohjautua kansainvälisen oikeuden periaatteisiin.
– Me haemme teiltä varmistusta, että laki suojelee haavoittuvia ja että meidän kansainvälisen oikeuden mukaisia perusoikeuksiamme kunnioitetaan, Aingimea vetosi.
Uuden-Seelannin ulkoministeriön varajohtaja Victoria Hallum puolestaan korosti ilmastonmuutokseen kiireesti reagoimisen tärkeyttä. Ilmastonmuutos on suurin yksittäinen uhka kaikille Tyynellämerellä.
Palestiinan kansainvälisten järjestöjen suurlähettiläs Haagissa Ammar Hijazi sanoi, että tuomioistuimen pitäisi myös käsitellä ihmisten oikeuksia ja velvollisuuksia yhtäaikaisen ilmastonmuutoksen ja aseellisen konfliktin kontekstissa.
– Israelin miehitys heikentää kykyämme toteuttaa ilmastopolitiikkaa.