Säilyttävä maatalous on osoittautumassa eteläisessä Afrikassa ilmastonmuutoksen kanssa kamppailevien maanviljelijöiden elämänlangaksi. Sillä on saatu parhaimmillaan jopa 90 prosenttia suurempia satoja kuin tavanomaisilla menetelmillä.
Wilfred Mudavanhun maissipelto uhmaa kuivuutta pölyisellä tasangolla Zimbabwen Shamvassa. Maissi kukoistaa, koska säilyttävän maatalouden käytännöt pitävät maaperän kosteana ja terveenä. Mudavanhun maissisato on tänä vuonna kasvanut edellisvuoden 1,5 tonnista 2,5 tonniin.
– Kun ilmastokriisi syvenee, säilyttävästä maataloudesta on tullut elintärkeää eteläisen Afrikan maanviljelijöille. Se tarjoaa kestävän, ilmastoälykkään tavan lisätä tuotantoa ja selvitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista, Christian Thierfelder selittää. Hän on Kansainvälisen maissin ja vehnän kehityskeskuksen (CIMMYT) johtava tutkija.
Thierfelderin mukaan eteläisessä Afrikassa noin kolme miljoonaa maanviljelijää harjoittaa säilyttävää maataloutta. Hän arvelee joukon vielä kasvavan, sillä perinteiset menetelmät eivät enää aina toimi.
Säilyttävässä maataloudessa jätetään maaperä niin rauhaan kuin mahdollista, joten se vaatii myös vähemmän työtä kuin perinneviljely. Työt vähenevät entisestään, kun käytetään säilyttävään maatalouteen sopivia koneita.
Ilmeisistä eduistaan huolimatta säilyttävä maatalous ei ole muodostunut vallitsevaksi käytännöksi. Viljelijöillä ei ole varaa investoida sopiviin työkaluihin ja koulutukseen. Menetelmän tulevaisuus vaikuttaa kuitenkin lupaavalta: tällä hetkellä sitä toteutetaan globaalisti yli 250 miljoonalla peltohehtaarilla ja pinta-ala kasvaa 10 miljoonalla hehtaarilla vuodessa.