Bangladeshissa astui voimaan muovikassikielto supermarketeissa lokakuun alussa ja toreilla marraskuun alussa. Kielto on jo maan toinen yritys ratkaista kaupunkien viemärit tukkivien muovikassien ongelma.
Ensimmäinen yritys tehtiin 2002, jolloin Bangladeshista tuli maailman ensimmäinen muovikassit kieltänyt maa. Jo tuolloin pääkaupunki Dhakan viemärit nielivät arviolta 410 miljoonaa kassia kuukaudessa.
Kielto kuitenkin vähitellen kadotti tehonsa, sillä muoville ei ollut riittävän edullisia ja käytännöllisiä vaihtoehtoja, eikä kieltoa myöskään valvottu kunnolla.
Muovikassien kieltäminen oli tällä kertaa hyvä uutinen myös bangladeshilaiselle tohtori Mubarak Ahmed Khanille, joka vuonna 2017 kehitteli niiden vaihtoehdoksi juuttipohjaisen Sonalikassin. Sonalikassi maatuu kolmessa kuukaudessa. Niiden tuotanto ei kuitenkaan rahoituksen puutteen vuoksi ole päässyt kunnolla vauhtiin.
– Sen jälkeen kun hallitus kielsi polyeteenikassit, olemme saaneet valtavasti tilauksia. Emme kykene vastaamaan kysyntään, Mubarak valittelee.
Hän toivoo, että Bangladeshin uusi hallitus pitää lupauksensa ja antaa projektille miljardi takaa (n. 7,9 miljoonaa euroa) ensi tammikuussa.
– Jos saamme sen, pystymme tuottamaan viisi tonnia kasseja päivässä. Yhdessä kilossa on noin sata kassia. Viisi tonnia ei ole paljon, mutta se antaa meille mahdollisuuden esitellä työtämme yksityisille sijoittajille.
Vaihtoehto vai monopoli
Vaihtoehtoja muovikasseille on siis pikkuhiljaa tulossa, mutta vasta pikkuhiljaa. Bangladeshin vesien varjelulle omistautuneen Waterkeepers Bangladeshin perustaja Sharif Jamil epäilee, tehoaako kielto tälläkään kertaa. Muovikassien vaihtoehtoja tulisi olla tarjolla kaikille ja kaikilla tulisi olla varaa niihin.
Jamil myös toivoo, että vaihtoehtotuotannossa olisi kilpailua.
– Ettei olisi kyse vain tohtori Mubarakin projektin kannustamisesta. Jos Sonalikassit jäävät ainoaksi vaihtoehdoksi, on luotu monopoli. Hallituksen tulisi taata reilu kilpailu, jotta ihmiset saisivat kassinsa halvemmalla, Jamil sanoo.
Mubarak puolestaan tähyilee jo ulkomaan markkinoita. Hänen mielestään yksityisillä sijoittajilla on moraalinen velvoite sijoittaa muovikassien vaihtoehtojen tuotantoon, sillä muovikassien ympäristövaikutukset ovat niin kielteiset.
– Vaihtoehtojen avulla voimme luoda polyeteenista vapaan ympäristön. Se ei kuitenkaan ole uudelle tuotteelle helppoa. Meillä on vastassa muovisten kertakäyttökassien 3,5 biljoonan Yhdysvaltain dollarin markkinat, Mubarak toteaa.