Työmarkkinakeskusjärjestö STTK on pettynyt pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen tekemään työriitalain muutokseen, kun niin sanottu palkkamonttulaki eli työmarkkinaratkaisujen vientimalli hyväksyttiin tänään tiistaina eduskunnassa. Muutos tulee voimaan ensi vuonna.
– Palkkamonttulaki on häpeäksi Suomelle, järjestö toteaa.
Laki tarkoittaa, että vientialat määrittelevät palkankorotusten tason myös kaikille muille aloille. Vientialat ovat pitkälti miesvaltaisia aloja.
”Tämä on suorastaan häpeällistä tasa-arvon mallimaana juhlapuheissa pullistelevalle Suomelle.”
STTK muistuttaa siitä, että jo ennen lakimuutostakin Suomessa naisten ja miesten välinen palkkaero on pysynyt sitkeänä. STTK:n laskeman Naisten palkkapäivän mukaan naisten ansiot ovat tälläkin hetkellä 84,7 prosenttia miesten ansioista.
– STTK ei hyväksy palkkamonttulakia. Se pyrkii sementoimaan nais- ja miesvaltaisten alojen välisen palkkaepätasa-arvon, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.
– Tämä on suorastaan häpeällistä tasa-arvon mallimaana juhlapuheissa pullistelevalle Suomelle.
Kehnoa lainvalmistelua?
STTK arvioi, että lainsäädäntövalmistelu on ollut palkkamonttulain yhteydessä kehnoa. Se ennustaa, että sääntely on jatkossa vielä sekavampaa kuin aiemmin, koska säännökset ja perustelut eivät täysin vastaa toisiaan. Järjestö toteaa, että tuoreen lain perusteluilla pyritään lainsäädäntöön, jota ei voisi säädöstasolla tehdä kansainvälisten sopimusten vuoksi.
STTK näkee kuitenkin myönteisenä lain osalta sen, että eduskunnan valiokuntakäsittelyssä huomioitiin tasa-arvon edistämisvelvollisuus.
– Sekavasta sääntelystä huolimatta valtakunnansovittelijan on viranomaisena huomioitava sovittelussa tasa-arvon edistämisvelvollisuus, Palola tarkentaa.
STTK muistuttaa myös siitä, että nopeassa tahdissa läpi runnottu vientimalli rapauttaa suomalaista sopimusjärjestelmää ja sovitteluinstituution puolueettomuuden.
– Nähtäväksi jää, miten sekava sääntely muuttaa soveltamiskäytäntöä. Tämäkin lainsäädäntöhanke tulee voimaan kesken neuvottelukierroksen, eikä ole omiaan helpottamaan sopimusten syntyä neuvottelukierroksen aikana, Antti Palola arvioi.
Vaikeuttaa palkkaneuvotteluja
Myös ammattiliitto Jytyn puheenjohtajan Jonna Voiman mielestä vientimallilaki romuttaa palkkatasa-arvon eteen tehdyn työn.
– Vientimalli vaikeuttaa huomattavasti naisvaltaisten alojen palkkaneuvotteluja ja ylipäätään palkkatasa-arvon saavuttamista. Eduskunnan tämänpäiväinen päätös vie tätä maata taaksepäin, Voima sanoo.
Hän toteaa, että esimerkiksi kunta- ja hyvinvointialan vuoden 2022 sopimusratkaisujen on arvioitu kaventavan naisten ja miesten palkkaeroa lähes 1,8 prosenttiyksikköä.
– On epätodennäköistä, että tällaisiin sopimuksiin jatkossa päästään, kun sovittelijan kädet on sidottu vientialojen palkkaratkaisuun, Voima ennustaa.
Hänen mielestään päätös siitä, kuinka maan poliittiset päättäjät todellisuudessa suhtautuvat palkkatasa-arvon ja samapalkkaisuuden edistämiseen.
– Hallituksen tavoitteena on kaventaa sukupuolten välistä palkkaeroa. Päätökset sen sijaan sotivat tätä tavoitetta vastaan, Voima huomauttaa.