Vasemmistoliiton turkulainen kansanedustaja Timo Furuholm arvioi, että perussuomalaiset pettivät varsinaissuomalaiset.
– Asioiden tärkeysjärjestys on tullut selväksi, hän sanoo.
Furuholm pitää Varsinais-Suomessa sijaitsevan Salon sairaalan ympärivuorokautisen päivystyksen lakkauttamista vakavana virheenä. Hän on pettynyt perussuomalaisten ja kokoomuksen varsinaissuomalaisten kansanedustajien toimettomuuteen asiassa. Yhtä edustajaa lukuunottamatta kaikki Varsinais-Suomen perussuomalaiset ja kokoomuslaiset äänestivät yöpäivystyksien lakkauttamisen puolesta.
”Sairaalapalveluiden yksityistäminen näyttää koko ajan olleen pääministeripuolue kokoomuksen ykköstavoite sairaalaverkkoasiassa.”
– Perussuomalaiset pettivät varsinaissuomalaiset. Perussuomalaiset ovat toistelleet laittavansa asiat tärkeysjärjestykseen ja se tärkeysjärjestys on tullut nyt selväksi, kun lähipalveluita ajetaan alas samalla kun verorahoja kaadetaan suurten terveysfirmojen kasvaviin voittoihin, Furuholm sanoo.
Mitään ei tapahtunut
Furuholmin mielestä hallituspuolueiden kansanedustajat eivät pitäneet Varsinais-Suomen puolia, kun sairaalaverkon karsimisesta sovittiin. Hän muistuttaa siitä, että muun muassa Kouvolaa koskenutta hallituksen esitystä saatiin muutettua poliittisen paineen myötä, mutta Salon osalta suunnitellut leikkaukset jäivät voimaan.
– Alueen perussuomalaiset ovat luvanneet tehdä töitä yöpäivystyksen säilyttämiseksi, mutta mitään todellista ei ole tapahtunut, eikä perussuomalainen vastuuministeri ole ottanut kritiikkiä kuuleviin korviinsa. Ei ole yllättävää, että puolueesta ovi käy nyt ulospäin, Furuholm sanoo.
Furuholmin mukaan varsinaissuomalaisten tulisi itse saada päättää sairaala- ja päivystysverkostaan sen sijaan, että toimintoja lopetetaan aluevaltuuston ohi perussuomalaisen ministerin mahtikäskyillä.
– Varsinaissuomalaiset maksavat terveydellään oikeistohallituksen holtittomasta leikkauspolitiikasta ja näennäissäästöistä. Päälle tulevat kasvavat ensihoidon ja kuljetuksien kustannukset eli päätöksessä ei myöskään ole taloudellisesti järkeä, hän sanoo.
Suuntana yksityistäminen
Vasemmistoliiton toinen turkulainen kansanedustaja Johannes Yrttiaho arvioi, että hallitus helpottaa sairaalatoiminnan yksityistämistä.
– Vähemmälle huomiolle jäi, että lakiesitys otti ison askelen sairaalatoiminnan yksityistämisen suuntaan, Yrttiaho sanoo.
Hän muistuttaa terveydenhuoltolain määränneen tähän saakka, että leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativat leikkaukset tulee koota sairaaloihin, joissa on yhteispäivystys. Yhteispäivystyksiä on vain julkisella puolella. Jatkossa leikkauksia voi tehdä muissakin kuin yhteispäivystyssairaaloissa.
– Uusi laki helpottaa huomattavasti yksityisten terveysyritysten toimintaa ja laajentaa niiden markkinoita kirurgiassa, Yrttiaho toteaa.
– Sairaalapalveluiden yksityistäminen näyttää koko ajan olleen pääministeripuolue kokoomuksen ykköstavoite sairaalaverkkoasiassa. Sairaalaverkon karsiminen pidentää leikkausjonoja julkisella puolella ja pakottaa hyvinvointialueet käyttämään yksityistä ostopalvelua, jonka sääntelyä samalla kevennetään. Hyvinvointialueiden kustannukset nousevat.
Hän huomauttaa, että leikkaustoiminnan sääntelyn vapauttaminen ja yksityistäminen koskee muun muassa päiväkirurgiana tehtäviä polven ja lonkan ensimmäisiä tekonivelleikkauksia, mutta myös muita kevyiksi toimenpiteiksi luokiteltuja leikkauksia. Sallitut leikkaukset määritellään erillisellä asetuksella lain hyväksymisen jälkeen.
”Terveysbisnes kiittää
Yrttiaho muistuttaa siitä, että Salon sairaalan nyt lakkautettava ympärivuorokautinen päivystys on toiminut virka- ja työsuhteisten varassa, eikä ostopalveluita ole juuri tarvinnut käyttää. Jatkossa vuokralääkäreiden käyttö päivystyksissä uhkaa yleistyä.
– Terveysbisnes kiittää, kun Orpon hallitus toteuttaa niiden etujen mukaista politiikkaa.
– Varsinais-Suomessa, pääministerin kotimaakunnassa, hallituksen politiikka etenee vauhdilla.
Hän viitaa valtiovarainministeriön tietoihin, joiden mukaan hyvinvointialueen ostopalvelumenot kasvoivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla peräti 25 prosenttia, eli 35 miljoonaa euroa. Koko maassa kasvu oli yli 10 prosenttia, 210 miljoonaa.
– Ei näköjään riitä, että hallitus lisää satoja miljoonia yksityisen terveydenhuollon kela-korvauksiin – nyt se yksityistää myös sairaalatoimintaa, Yrttiaho sanoo.
Lisäksi Yrttiaho toteaa, että potilaiden matkat sairaalahoitoon ja julkisen puolen hoitojonot pitenevät jatkossa nykyisestä. Hän uskoo ensihoidon ja kuljetusten kustannusten kasvavan, kun sairaalat keskittyvät.