Vasemmistoliiton turkulainen kansanedustaja Timo Furuholm on huolissaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallituksen lakihankkeista, jotka supistavat sairaalaverkostoa.
Furuholm pitää Salon sairaalan yöpäivystyksen lakkauttamista vakavana uhkana koko Varsinais-Suomen potilasturvallisuudelle. Hän arvioi alueen perussuomalaisten ja kokoomuslaisten päättäjien pettäneen kansalaiset.
”Palveluiden keskittämisestä saatavat säästöt ovat tutkimustiedon perusteella vähintäänkin kyseenalaisia.”
– Perussuomalaiset väittivät vielä syyskuussa ”tekevänsä työtä yöpäivystyksen pelastamiseksi”, mutta yhtään mitään ei ole tapahtunut, Furuholm sanoo.
– Salon yöpäivystys päätettiin lopettaa perussuomalaisen ministeri Juuson esityksellä ja loppumetreillä vieläpä puhemies Halla-aho istutettiin valiokuntaan valvomaan esityksen läpirunnomista.
Sairaalaverkosto kuuluu perussuomalaisen sosiaali- ja terveysministerin Kaisa Juuson hallinnonalaan. Eduskunnan perussuomalainen puhemies Jussi Halla-aho seurasi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelyä maanantaina, koska valiokunnan määräajan jälkeen saamat useat lakiesitykset ovat aiheuttaneet sille rankan työtaakan. Se puolestaan on johtanut jopa epäasialliseen käytökseen.
Kuopiolainen kansanedustaja Laura Meriluoto puolestaan pitää ympärivuorokautisten päivystyksien lakkauttamista muun muassa omalta alueeltaan Varkaudesta ja Iisalmesta kalliina virheenä.
– Yöpäivystyksien lakkauttaminen on kallis virhe, joka heikentää potilasturvallisuutta ja uhkaa tuoda säästöjen sijasta vain lisäkustannuksia. Samalla se on osoitus oikeistohallituksen välinpitämättömästä suhtautumisesta koko sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja erityisesti lähipalveluihin, Meriluoto sanoo.
Ihmiset maksavat terveydellään
Vasemmistoliitto ja muut oppositiopuolueet ovat kritisoineet voimakkaasti sairaala- ja päivystysverkon alasajon vaikutuksien arviointia koko sitä koskeneen lainvalmistelun ajan. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajien mukaan valiokunta ei missään vaiheessa saanut uskottavia arvioita väitettyjen säästöjen toteutumisesta. Tämän he toteavat valiokunnan asiasta antaman mietinnön vastalauseessa.
– Varsinaissuomalaiset maksavat terveydellään oikeistohallituksen holtittomasta leikkauspolitiikasta ja näennäissäästöistä. Päälle tulevat kasvavat ensihoidon ja kuljetuksien kustannukset eli esityksessä ei myöskään ole taloudellisesti järkeä, sanoo Furuholm.
Muun muassa Salon kaupunki huomautti lausunnossaan, että päivystys Turun yliopistollisessa sairaalassa on jo ennestään ruuhkautunut, eikä kaikille asiakkaille riitä asianmukaisia tiloja.
– Lähipalveluiden alasajaminen heijastuu myös Turkuun, kun kuormitus Tyksissä kasvaa entisestään. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat nyt varsinaissuomalaisille selityksen velkaa: jätetäänkö osa potilaista jatkossa vain yksinkertaisesti hoitamatta, Furuholm kysyy.
Eriarvoisuus lisääntyy
Kaiken kaikkiaan hallitus on päättänyt leikkauksista muiden muassa Kouvolan, Iisalmen, Jämsän, Raahen, Varkauden, Kemin, Oulaisten, Salon, Savonlinnan ja Valkeakosken sairaaloiden ja perusterveydenhuollon toimintoihin.
Laura Meriluoto toteaa päätösten edustavan ideologista keskittämispolitiikkaa, jonka käytännön seurauksena on alueellisen eriarvoisuuden lisääntyminen.
– Palveluiden keskittämisestä saatavat säästöt ovat tutkimustiedon perusteella vähintäänkin kyseenalaisia. Nyt sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut edes yksikkökohtaisia laskelmia säästöjen toteutumisesta, mutta perussuomalaiset ja kokoomus halusivat runnoa leikkaukset läpi laput silmillä, hän sanoo.
Meriluodon mukaan Iisalmen ja Varkauden perusterveydenhuollon yöpäivystyksien lakkauttaminen luo kestämättömän paineen jo ennestään ruuhkaisaan Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystykseen.
– Vaalien alla paikallisilla perussuomalaisilla ja kokoomuslaisilla on tapana puhua kauniisti lähipalveluiden puolustamisesta, mutta todellisuus on jälleen jotain aivan muuta. Rahaa riittää vain yksityisten terveysfirmojen voittojen kasvattamiseen samalla kun julkista terveydenhuoltoa romutetaan, Meriluoto sanoo.