Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen pitää Suomen sairaala- ja päivystysverkon alasajamista vakavana virheenä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi pääministeri Petteri Orpon hallituksen esityksen asiasta mietinnöllään maanantaina.
– Sairaala- ja päivystysverkon karsiminen on vakava virhe, jolla ei tulla saavuttamaan tavoiteltavia säästöjä. Asiantuntijakuulemisten perusteella kustannukset uhkaavat vain kasvaa, kun jäljelle jääviin sairaaloihin joudutaan tekemään mittavia investointeja, ja ambulanssiliikenne ja Kela-taksiralli lisääntyy, Pekonen sanoo.
Hallituksen esityksessä suljetaan useiden sairaaloiden ympärivuorokautisia päivystyksiä. Se tuotiin saman tien maanantaina eduskunnan täysistuntoon.
”Ambulanssiliikenne ja Kela-taksiralli lisääntyy.”
Pekonen on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.
Persut kaksilla rattailla
Esitys leikkaa muun muassa Kouvolan, Iisalmen, Jämsän, Raahen, Varkauden, Kemin, Oulaisten, Salon, Savonlinnan ja Valkeakosken sairaaloiden ja perusterveydenhuollon toimintoja.
Pekonen pitää erikoisena tilannetta, jossa perussuomalaiset aluevaltuutetut ovat useilla alueilla väittäneet vastustavansa hallituksen toimia, vaikka niistä vastaa perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
– Perussuomalaiset ajavat kaksilla sote-rattailla ja tuhoavat suomalaisten lähipalveluita ennennäkemätöntä tahtia, Pekonen sanoo.
– On kansalaisten suoranaista aliarviointia tehtailla maakunnissa aloitteita ja kannanottoja, joilla olevinaan vastustetaan niitä päätöksiä, joita perussuomalaiset ovat hallituksessa itse tekemässä.
Pekosen mukaan sairaala- ja päivystysverkkoa koskevaa esitystä ei pystytty käsittelemään huolellisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, sillä hallituspuolueet päättivät lopettaa asiantuntijakuulemiset ilman tarvittavia lisäselvityksiä muun muassa kustannuksiin liittyen. Myös alueiden tekemät omat laskelmat on pääosin sivuutettu.
– Emme missään vaiheessa saaneet laskelmia, jotka tosiasiallisesti osoittaisivat, että säästöjä olisi syntymässä näillä päätöksillä. Se ideologinen vimma, jolla oikeistohallitus ajaa alas lähipalveluita vaikutuksista ja kustannuksista piittaamatta, on täysin käsittämätöntä, Pekonen sanoo.
Oppositiopuolueista Vasemmistoliitto, SDP ja Vihreät jättivät puolueet jättivät maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vastalauseen hallituksen esitykseen. Keskusta jätti oman vastalauseensa.
Sairaalamatkat pitenevät
Vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja Jessi Jokelainen on huolissaan erityisesti Oulaisissa sijaitsevasta Oulaskankaan sairaalasta. Jatkossa sairaalan potilaat joutuvat matkustamaan sadan kilometrin päähän Ouluun päivystystapauksissa.
Jokelainen on pettynyt hallituspuolueiden Oulun vaalipiirin kansanedustajien välinpitämättömyyteen asiassa.
– Missä luurasi pohjoisen perussuomalaisten ja kokoomuksen tuki Oulaskankaan sairaalalle? Jokelainen kysyy tiedotteessaan.
– Millä perustelette välinpitämättömyytenne alueen asukkaille?.
”Esitys vaarantaa sote-palveluiden ja etenkin kiireellisen hoidon saatavuuden, potilasturvallisuuden ja ihmisten välisen yhdenvertaisuuden.”
Hän muistuttaa siitä, että oppositio on koko hallituskauden puolustanut äänekkäästi Oulaskankaan ympärivuorokautisen päivystystoiminnan säilyttämistä.
– Mutta tälle työlle saatiin nyt ikävä ja aidosti ihmisten hoitoonpääsyä hankaloittava loppu, Jokelainen sanoo ja kertaa asiaan liittyviä numeroita:
Oulun eteläinen alue kattaa noin 120 000 asukasta, ja matkaa Oulun yliopistollisen sairaalan yhteispäivystykseen enimmillään alueen eteläisimmästä kunnasta Pyhäjärveltä liki 200 kilometriä.
Jokelaisen paheksuu myös sitä, että hallituksen perustelut päivystysten säilyttämisen tai sulkemisen osalta eivät ole yhtenevät, kun esimerkiksi Kouvolan alueella, jossa yöpäivystys saatiin säilytettyä, on vain noin 80 000 asukasta ja lähimpään Kotkassa sijaitsevaan sairaalaan on matkaa vain 55 kilometriä.
– Kaikista eniten hallituksen sairaalaverkkopäätöksissä minua hiertää perusteluiden tapauskohtainen vaihtelevuus ja alueen hallituspuolueiden edustajien tuen puute. Kouvolan Ratamo-keskuksen yöpäivystys saatiin kesällä säilytettyä paikallisten perussuomalaisten ja kokoomuslaisten äänekkäällä tuella, mutta Oulaskankaan osalta vastaavaa tukea ei ole näkynyt missään, Jokelainen sanoo.
Jokelaisen mukaan Oulaskankaan päivystyksen sulkeminen tulee väistämättä johtamaan alueen asukkaiden hoitoonpääsyn hankaloitumiseen ja eriarvoistumiseen.
”Vaarantaa turvallisuuden”
SDP, vasemmistoliitto ja Vihreät kritisoivat yhteisessä vastalauseessaan esitystä muun muassa siitä, että se määrää, millä paikkakunnilla jatkossa voi järjestää ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä.
– Pidämme näin yksityiskohtiin puuttuvaa lailla säätämistä tarpeettomana ja hyvinvointialueiden itsehallintoa kohtuuttomasti rajoittavana, ne toteavat.
Ne muistuttavat siitä, että hyvinvointialueet ovat pystyneet päätöksenteossaan huolehtimaan palveluiden saatavuudesta ja saavutettavuudesta alueilla huomioiden myös alueiden erityispiirteet.
– Taloudelliset ja henkilöstöön liittyvät haasteet on pystytty hyvinvointialueiden päätöksenteossa hallitsemaan ja palveluverkkoa rakentamaan potilasturvallisuus huomioiden, ne toteavat.
Niiden mielestä nyt käsittelyssä ollut esitys toimii päinvastoin.
– Hallituksen esitys sairaala- ja päivystysverkon karsimiseksi jatkaa hallituksen leikkauslinjaa sote-palveluihin. Katsomme, että esitys vaarantaa sote-palveluiden ja etenkin kiireellisen hoidon saatavuuden, potilasturvallisuuden ja ihmisten välisen yhdenvertaisuuden.
Ne huomauttivat lisäksi siitä, että hallituksen esityksen leikkaussumman perusteet kyseenalaistettiin laajasti sotevaliokunnan asiantuntijakuulemisissa.
– Hyvinvointialueiden itsensä laskema säästöpotentiaali esitetyille toimenpiteille ei vastaa ministeriön arvioita, mutta näitä laskelmia ei ole huomioitu, vaan vedottu kansalliseen näkökulmaan ja kokonaisarvioon.