Lähivuosina meteorologi voi halutessaan lisätä säätiedotukseen tiedon siitä, mikä on ilmastonmuutoksen vaikutus päivän säähän.
– Tarkoitus on tarjota päivittäinen työkalu siihen. Tietääkseni menetelmä olisi tällaisessa käytössä ensimmäisenä maailmassa, sanoo erikoistutkija Joonas Merikanto.
Hän tekee niin sanottua attribuutiotutkimusta, joka selvittää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa sääilmiöihin. Merikanto on ollut kehittämässä menetelmää useiden muiden Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden kanssa.
Lisää ymmärrystä ilmastonmuutoksesta
Attribuutiotutkimuksessa tarkastellaan ilmastonmuutoksen vaikutusta etenkin sään ääri-ilmiöihin, kuten hellaaltoihin ja myrskyihin. Ehkä tällainen ”ilmastosääkatsaus” lisäisi ymmärrystä ilmastonmuutoksen vaikutuksista?
– Sehän tässä on ollut ajatuksena. Eihän sitä joka päivä tarvitse naamaan hieroa, mutta jos tapahtuu tällaisia ääri-ilmiöitä, niin pystymme tieteen perusteella sanomaan, että mikä on se vaikutus.
”Eihän sitä joka päivä tarvitse naamaan hieroa.”
Merikannon mukaan sään vaikutusta usein sekä yli- että aliarvioidaan uutisoinnissa. Menetelmä syntyi tarpeesta saada aiheesta tarkkaa tietoa.
– Esimerkiksi jos rankkasateiden yhteydessä on kaupunkitulvia, voidaan sanoa, kuinka paljon voimakkaampia ne vielä ovat, jos ja kun ilmastonmuutos tästä valitettavasti etenee. Näin niihin voidaan varautua vaikkapa kaupunkisuunnittelulla.
Valtava aineisto ja tarkka mallinnus
Merikannon mukaan menetelmä on jo käytössä kuukausitasolla. Ilmatieteen laitos julkaisee jo vertailevia katsauksia kuukauden säästä.
– Yritämme laajentaa sitä päivätasolle ja erilaisiin sääilmiöihin, sanoo Merikanto ja lisää, että tutkimusta ei ole kuitenkaan vielä julkaistu.
Menetelmä perustuu Ilmatieteen laitoksen havaintoaineistoon aina 1880-luvulta saakka sekä korkearesoluutoiseen ilmastomallinnukseen. Siinä tarkastellaan eri tapahtumien todennäköisyyttä lämpötilaltaan eri ilmastoissa.
Merikanto arvioi, että päiväkohtainen menetelmä saadaan käyttöön ehkä jo vuoden, mutta viimeistään kahden sisällä.