Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Minja Koskela arvioi, että Yhdysvaltojen vaalituloksen ratkaisivat arjen kallistuneet kustannukset eikä ”woken” vastustaminen. Koskela kirjoittaa blogissaan, että republikaanisen puolueen ehdokkaan Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi johti inflaation ja toimeentulohuolien hyödyntäminen löysällä talouspuheella.
Vaalit käytiin viime viikon tiistaina.
– Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho totesi, että Trumpin voitto oli työväenluokan kapinointia niin sanottua woke-politiikkaa vastaan. En osta tätä selitystä, Koskela kirjoittaa.
”Se, että Trump käänsi inflaation Bidenin hallinnon syyksi, ei ole ainoastaan päätöntä, vaan valittu strategia.”
Woke-käsitteen ymmärretään tarkoittavan valveutuneisuutta ja yhteiskunnallista tiedostamista, jossa korostuvat vähemmistöjen oikeudet sekä syrjinnän ja vihapuheen vastustaminen.
Harrisin viesti jäi hämäräksi
Koskelan mukaan Trumpin vastaehdokas, demokraattisen puolueen Kamala Harris ei kampanjoinut sukupuolella tai ihonvärillä. Harris onnistui Koskelan mielestä kertomaan terävästi siitä, mikä Trumpissa on vikana, mutta ei sitä, mikä Harrisin politiikallaan muuttuisi paremmaksi.
Koskela toteaakin, että monia amerikkalaisia turhauttaa hintojen nousu ja palkkojen jämähtäminen.
– Jos joutuu pohtimaan, pärjääkö omassa arjessa, on vähemmän voimavaroja pohtia sitä, kuka wokettaa tai mitä woketus edes tarkoittaa. Kallistunut arki kääntyi Trumpin eduksi, hän sanoo.
Trumpilta selkeä viesti
Koskela korostaa sitä, että Trumpin viesti oli yksinkertainen: ”Minun kaudellani hinnat olivat alhaalla. Biden-Harrisin kaudella ne olivat ylhäällä. Jos haluat arjestasi halpaa, kannattaako siis äänestää minua vai Harrisia?”
– Talouspolitiikka on perinteisesti ollut politiikan kovaa aluetta. Ennen vaaleja monissa medioissa toisteltiin, että Trump on vahvoilla, kun puhutaan taloudesta. Sen sijaan usein jäi selittämättä, että Trumpin talouspoliittinen ”vahvuus” perustui löysiin ja todellisuudesta irrallisiin heittoihin, Koskela kirjoittaa.
– Se, että Trump käänsi inflaation Bidenin hallinnon syyksi, ei ole ainoastaan päätöntä, vaan valittu strategia, joka tuli pönkitetyksi puheella Trumpin ”vahvuudesta” talouskeskusteluissa.
Löysää populismia
Koskela painottaa sitä, että Trump onnistui henkilöimään talouspolitiikan itseensä.
– Trumpin käsissä talouspolitiikasta tuli löysää populismia ja Trumpin talousväitteitä vastaan argumentoinnista taistelua tuulimyllyjä ja olkiukkoja vastaan. Tällaisessa pelissä on vaikea voittaa, sanoo Koskela.
Hän toteaa Trumpin myös tarjonneen totuuteen perustumattoman mutta vetoavan analyysin syistä ja ratkaisuista.
– Sillä ei ollut väliä, mitä muuta Trump ehkä sanoi tai teki, Koskela arvioi.