Nepal yrittää toipua syyskuun lopun rankkasateiden aiheuttamista äkkitulvista ja maanvyöryistä, jotka aiheuttivat yli kahdensadan ihmisen kuoleman. Kansallinen katastrofivirasto NDRRMA sai osakseen ankaraa kritiikkiä.
Syyskuun 28. päivänä Nepalissa kirjattiin uusia vuorokauden sade-ennätyksiä. Kathmandun lentokentällä mitattiin 239,7 millimetriä, edellinen ennätys vuodelta 2002 oli 177 millimetriä. Sateiden aiheuttamat äkkitulvat pyyhkivät mennessään kokonaisia naapurustoja, teitä ja siltoja Kathmandussa ja sen ympäristössä.
Inhimillistä hintaa kasvatti sekin, että Kathmandussa on rakennettu liian lähelle joen penkkaa. Rakennettu ympäristö pahentaa tulvatuhoja erityisesti silloin, kun on luvatta rakennettu tulvatasangoille ja siten estetty veden imeytymistä maaperään.
Kathmandua halkovan Bagmatijoen pinta kohosi yli kaksi metriä ylitse turvarajan. Journalisti Yubaraj Ghimiren talo jäi veden alle ja hän totesi katastrofin osoittavan valtion kyvyttömyyden hädän hetkillä.
Kansalaisia turhauttaa tehokkaiden pelastustoimien puutteen lisäksi se, etteivät viranomaiset ryhtyneet toimiin, vaikka katastrofin mahdollisuus oli hyvin tiedossa etukäteen. Nepalin ilmatieteen laitos julkaisi viisi päivää ennen sateiden alkua varoituksen, että sateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä. Kolme päivää ennen sateita laitos julkaisi vielä uuden tiedotteen, jossa suurin osa maasta määriteltiin vaara-alueeksi.
– Tietoa oli, mutta vaikuttaa siltä, ettei sitä otettu riittävän vakavasti eikä alettu valmistautua, tohtori Ngamindra Dahal arvelee. Hän työskentelee ilmastonmuutoksen aiheuttaman katastrofiriskin vähentämiseksi.
Myös pääministeri K.P. Sharma Oli tunnustaa, ettei hallitus ollut valmistautunut tämän mittakaavan katastrofiin. Viranomaiset myöntävät, etteivät he kyenneet välittämään katastrofi-informaatiota ja muuntamaan tietoa toiminnaksi riittävän tehokkaasti.
Katastrofien hoidosta vastaava NDRRMA tosin väittää toimiensa vähentäneen kuolonuhrien määrää. He tekivät kaiken, minkä puutteellisilla resursseillaan pystyivät.
– Tiedosta oli apua, ja meidän työmme vuoksi tilanne ei ole tätä huonompi. Kathmandu ei kaupunkialueena kykene estämään tällaista katastrofia, ja maan muissa osissa pelastustoimia haittasivat rankkasateet ja vuoden 2015 maanjäristyksen yhä näkyvät tuhot maastossa, NDRRMA:n tiedottaja tohtori Dijan Bhattrai selittää.