Sukupuolten välinen palkkaero on kuroutunut viime vuodesta yhdellä päivällä. Tätä niin sanottua naisten palkkapäivää vietetään tänään tiistaina 5. marraskuuta. Naisten ansiot ovat miesten ansioista 84,7 prosenttia.
Työmarkkinakeskusjärjestö STTK:n mielestä Suomen palkkatasa-arvon kehityssuunta on huolestuttava.
– Hallitusohjelman lainsäädäntömuutokset ovat viemässä hitaasti vuosien saatossa saavutettua kehitystä monilta osin pahasti taaksepäin, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola harmittelee.
”On hyvin mahdollista, että näiden ja muiden työelämäheikennysten seurauksena palkkaerot kasvavat entisestään.”
Hälyttävimpänä muutoksena palkkatasa-arvon kannalta hän pitää pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen aikomusta kirjata niin sanotusta vientimallista lain tasolla.
– Lakihanketta on kritisoitu paljon ja korostettu ennen kaikkea sen vaikutuksia naisvaltaisten alojen palkkoihin. Muutos olisi palkkatasa-arvon näkökulmasta erittäin haitallinen, sillä keskeinen tekijä palkkaerojen kaventumiseen viime vuodesta on ollut naisvaltaisten kunta- ja hyvinvointialojen vuonna 2022 neuvoteltu yleistä linjaa korkeampi palkkaratkaisu, Palola sanoo.
Läpinäkyvyyttä palkkoihin
Hallitusohjelman toinen STTK:n mielestä palkkatasa-arvoa polkeva kirjaus on palkka-avoimuusdirektiivin kansallinen täytäntöönpano minimisäännösten mukaisesti.
– Parhaimmillaan direktiivin implementointi toisi Suomeen kaikille työpaikoille nykyistä läpinäkyvämmät palkkarakenteet, joiden avulla palkkasyrjintä pystyttäisiin havaitsemaan ja selittämättömiä palkkaeroja karsimaan tehokkaasti, Palola toteaa.
– Pahimmassa tapauksessa hallitusohjelmakirjaus johtaa siihen, että kansallisesta lainsäädännöstä tulee tulkinnanvaraista ja epäselvää, eikä syrjiviä palkkauskäytänteitä voitaisi edelleenkään tunnistaa.
STTK vastustaa vientimallin säätämisestä lain tasolla. Työmarkkinaosapuolten sopimusautonomia on turvattava, jotta jatkossakin ammattiliitoilla säilyisi yhtäläinen mahdollisuus edistää palkkatasa-arvoa työehdoista ja palkoista neuvoteltaessa.
– Jos naisvaltaisten alojen palkankorotusmahdollisuuksia rajataan lainsäädännöllä eikä syrjiviä palkkarakenteita pystyttäisi jatkossakaan havaitsemaan puutteellisen palkka-avoimuusdirektiivin täytäntöönpanon myötä, miten palkkatasa-arvon kehityksen käy? On hyvin mahdollista, että näiden ja muiden työelämäheikennysten seurauksena palkkaerot kasvavat entisestään.
Vaikuttajayhteistyötä
Alojen välisiin palkkaeroihin vaikuttavan vientimallin ja palkka-avoimuuteen vaikuttavan palkka-avoimuusdirektiivin lisäksi sukupuolten palkkaerojen taustalla piilee muitakin syitä.
– Taka-askeliin ei ole varaa nykyisellä tasa-arvokehityksen vauhdilla yhdelläkään palkkatasa-arvoon vaikuttavalla osa-alueella, Antti Palola korostaa.
STTK on tehnyt tänä vuonna naisten palkkapäivän yhteydessä vaikuttajayhteistyötä otsikolla ”Vuoden viimeinen palkkapäivä”. Kampanjan vaikuttajina ovat Eve Kulmala, Tiedenaiset-yhteisö ja Rita Jokinen. Vaikuttajien julkaisemissa sisällöissä kerrotaan naisten palkkapäivästä, palkkatasa-arvoon vaikuttavista tekijöistä ja vaikuttajien omista kokemuksista.
Vaikuttajakampanja toteutetaan yhdessä Ping Helsingin kanssa.