Pakistanissa internetin häiriöistä on tullut jokapäiväisiä. Maan johto syyttää infrastruktuuria, mutta asiantuntijat ja pakistanilaiset uskovat hallinnon rajoittavan tietoverkon käyttöä tahallaan.
Vuonna 2023 käyttökatkot kestivät 259 tuntia. Ne vaikuttivat 83 miljoonaan ihmiseen ja maksoivat Pakistanille lähes 217 miljoonaa euroa.
Pakistanissa internetin pätkimisestä aiheutuvat taloudelliset tappiot ovat maailman seitsemänneksi suurimmat.
Tilanteesta kärsii etenkin maan kasvava freelance-työvoima. Pakistan on maailman viiden suurimman freelancer-maan joukossa. Monet itsenäiset yrittäjät työskentelevät kansainvälisten alustojen kuten Fiverrin ja Upworkin kautta. Nyt he menettävät asiakkaita ja tuloja internetin epäluotettavuuden vuoksi.
Markkinointipalveluita tarjoava freelancer Umair Liaquat käytti Fiverr-tiliä ja ansaitsi noin 18 000–23 000 euroa vuodessa. Sitten netti hidastui merkittävästi.
– Maaliskuussa 2024 Fiverr alensi pakistanilaisten myyjien luokitusta ja varoitti asiakkaita siitä, että netin ongelmien vuoksi toimitus saattaa viivästyä. Työni vähenivät välittömästi, Liaquat selittää.
Liaquat keksi käyttää VPN:ää ja vaihtoi sijaintinsa Yhdysvaltoihin, mikä auttoikin aluksi. Pian Fiverr kuitenkin havaitsi väärän sijainnin ja poisti Liaquatin tilin.
– Loin uuden tilin, mutta liiketoimintani ei ole entisellään rajoitusten ja yhteysongelmien vuoksi, Liaquat sanoo.
Fiverr ja Upwork rankkaavat Pakistanin viimeiselle sijalle maan epäluotettavan internetyhteyden vuoksi. Se saa kansainväliset asiakkaat kaihtamaan pakistanilaisia freelancereita.
Koulutus kriisissä
Heikko internet on pahentanut jo ennestään Pakistanin haurasta koulutusjärjestelmää, joka siirtyi verkkoon koronapandemian aikana. Monien opiskelijoiden on vaikea päästä luennoille, osallistua keskusteluihin tai toimittaa tehtäviä ajoissa.
– Elokuussa meillä oli 1 500 ilmoittautunutta IT-kurssille, mutta verkon häiriöiden vuoksi vain 300 osallistui, oppimisalusta XWaven toimitusjohtaja Wardah Noor kertoo.
Vakaa internetyhteys on tärkeä miljoonille opiskelijoille erityisesti maaseudulla. Kuilu kaupunki- ja maaseutuopiskelijoiden välillä on kasvanut entisestään.
Lisäksi kansainvälisiin ohjelmiin osallistuvien opiskelijoiden on vaikea pysyä aikataulussa Pakistanin hitaan internetin vuoksi.
– Globaalit markkinat etenevät, ja opiskelijamme jäävät jälkeen, Wardah sanoo. Hän vaatii kiireellisiä toimia kriisin ratkaisemiseksi.
– Tekninen koulutus ilman internetiä on mahdotonta. Häiriöt veivät meidät kauemmas digitaalisesta Pakistanista. Hallituksen on asetettava etusijalle verkkoyhteyksien parantaminen erityisesti maaseudulla.
Tekniset ongelmat saattavat loppua tulevaisuudessa. Meta-yhtiö on ilmoittanut investoivansa uusiin merenalaisiin kaapeleihin nopeuksien parantamiseksi Pakistanissa.
Tämä on kuitenkin herättänyt huolta siitä, missä määrin yksityiset yritykset saavat valtaa maan verkkoyhteyksien hallinnoinnissa.
Epäluottamus kasvussa
Viimeisimmän ison katkoksen syyksi hallinto ilmoitti aluksi vaurioituneen merikaapelin. Sittemmin epämääräiset selitykset, joissa vedottiin ”kansalliseen turvallisuuteen” lisäsivät kansan epäluottamusta.
– Internetin sulkemisista on tullut maan johdon keino tukahduttaa toisinajattelu. Avoimuuden puute ja ristiriitaiset lausunnot tekevät selväksi, että kyse on muustakin kuin vain teknisistä ongelmista, sanoo Fariha Aziz digitaalisia oikeuksia ajavasta Bolo Bhi -järjestöstä.
Sisällön suora poistaminen sosiaalisen median alustoilta on mahdotonta, mutta häiriöillä voidaan hidastaa tiedonkulkua ja rajoittaa kriittisten viestien tavoittavuutta.
– WhatsAppin häiriöt olivat silmiä avaava asia. Se osoitti meille, että hallitus on tehnyt jotain enemmän kuin laskenut nopeuksia, Aziz sanoo.
Valtion viestintävirasto PTA on myöntänyt muuttavansa internetin toimintaa osana laajempaa verkkovalvontajärjestelmää. Esimerkiksi vuonna 2023 entisen pääministerin pidätyksen jälkeen hallitus myönsi hidastaneensa nettiä tukahduttaakseen protesteja.
Samanlaisia taktiikoita toisinajattelun hillitsemiseksi on käytetty naapurimaissa Bangladeshissa ja Intiassa. Myanmarin hallinto pimensi internetin kokonaan estääkseen viestinnän ja tukahduttaakseen opposition.
Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat
Kansainvälinen yhteisö on tuominnut internetin rajoittamisen. YK:n ihmisoikeusneuvosto korostaa sen olevan laitonta ja rajoittavan kokoontumis- ja sananvapautta.
Amnesty Internationalin Amnesty Techin mediapäällikkö Hajira Maryam korostaa, että internetin sulkeminen on usein ihmisoikeuksien vastaista.
– Sulkemiset eivät yleensä täytä laillisuuden, välttämättömyyden tai oikeasuhteisuuden kriteereitä” Maryam sanoo.
Aktivistien, toimittajien ja tutkijoiden turvallisuus on vaarantunut internetin katkoksien aikana. Siksi ennaltaehkäisy on tärkeää.
– Ihmisten tulisi suojata laitteensa ottamalla käyttöön salaus, päivittämällä ohjelmistot, käyttämällä vahvoja salasanoja ja yksityisyyttä suojaavaa VPN-verkkoa. Tosin VPN on usein kriminalisoitu tietyissä yhteyksissä, Maryam sanoo.