Vasemmistolition kansanedustaja Veronika Honkasalo pitää käsittämättömänä tasavallan presidentti Alexander Stubbin roolia siipikarjanlihan veinnissä Kiinaan.
Presidentti Stubb vieraili Kiinassa kuluvalla viikolla. Vierailun yhteydessä on uutisoitu suomalaisten lihatalojen siipikarjanlihan viennin käynnistämisestä Kiinaan.
– On käsittämätöntä, että tasavallan presidentti on ottanut “merkittävän roolin” tällaisen ekologisesti ja eettisesti täysin kestämättömän asian edistämisessä, Honkasalo arvioi sosiaalisessa mediassa torstaina.
Räjähdysmäinen kasvu
Honkasalo muistuttaa siitä, että pelkästään suomalaisten broilerinkulutus on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Keskimääräinen kulutus henkilöä kohden on lähes nelinkertaistunut sitten vuoden 1995. Vuonna 2021 Suomessa teurastettiin lähes 82 miljoonaa yksilöä.
Hän toteaa, että broilerinkasvatuksen varsin merkittävät ilmasto- ja ympäristöhaitat tuntuvat unohtuvan ruokajärjestelmiä koskevassa keskustelussa, puhumattakaan sen epäeettisyydestä.
”Kuljetukset altistavat linnut vakavalle pitkittyneelle nälälle ja janolle.”
– Broilerintuotannon todellinen hiilijalanjälki ei muodostu vain lintujen kasvatuksesta, vaan siinä on syytä huomioida rehuntuotanto, eläinkuljetukset, teurastus ja tuotteiden jatkojalostus, niihin liittyvä kylmäsäilytys, kuljetus ja pakkaukset, Honkasalo arvioi.
– Tuottamalla ja kuljettamalla broilerinlihaa Kiinan markkinoille Suomi lisää omia päästöjään. Jo pelkästään kiristyvien ilmastotavoitteidemme valossa tämä ei ole tarkoituksenmukaista.
Kohti kasvipohjaista ruokavaliota
Broilerit tuodaan Suomeen tyypillisesti laivalla Ruotsista untuvikkoina, josta niiden tie jatkuu tiloille.
– Kuljetukset aiheuttavat vastakuoriutuneille linnuille monia hyvinvointiongelmia kuten lämpötiloista, liikkeestä ja käsittelystä aiheutuvaa stressiä, ja ne altistavat linnut vakavalle pitkittyneelle nälälle ja janolle, Honkasalo sanoo.
Hänestä siipikarjaviennin edistämisen sijaan olisi paljon enemmän Suomen edun mukaista edistää siirtymää kasvipohjaiseen ruokajärjestelmään.
– Se olisi paitsi eläinoikeusteko, myös tehokas keino päästöjemme hillitsemiseksi, Honkasalo toteaa.
– Suomella on valtavasti potentiaalia asemoitua kansainvälisesti kasvipohjaisen ruokateknologian kärkimaana, ja samoin potentiaali kasviproteiinien vientiin on iso. Siinä olisi ilmastoystävällinen myyntivaltti!