Teatterin, tanssin ja sirkuksen valtionosuusrahoituksesta vähennetään ensi vuonna 4,5 miljoonaa euroa.Suomen Teatterit ry:n huomauttaa tiedotteessaan tänään torstaina, että leikkaukset kohdentuvat epätasaisesti toimijoiden kesken. Joidenkin teattereiden rahoitus vähenee jopa 10–17 prosenttia, mikä aiheuttaa merkittäviä muutoksia toimintaan.
Leikkaukset sisältyvät esittävän taiteen ensi vuoden valtionosuusrahoitukseen, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö on vahvistanut. Niin sanottu VOS-rahoitus perustuu henkilötyövuosiin ja vahvistettuun yksikköhintaan.
Leikkausten koko vaihtelee kahden ja runsaan 17 prosentin välillä. Järjestö toteaa, että useiden teattereiden rahoitus vähenee yli 10 prosenttia nykytasosta. Suhteellisesti eniten vähenee keravalaisen Keski-Uudenmaan Teatterin rahoitus, 17,2 prosenttia.
Alalla huoli siitä, voiko kaikkien teattereiden toiminta jatkua.
– Näyttää siltä, että ministeriön leikkaukset osuvat nyt pahimmin suuriin kaupunginteattereihin sekä erityisesti perinteistä puheteatteria tekeviin toimijoihin, Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen toteaa.
– Näin suurten leikkausten vuoksi teatterit joutuvat sopeuttamaan toimintaansa merkittävästi, esimerkiksi nostamaan lipunhintoja, lomauttamaan tai vähentämään henkilökuntaa sekä vähentämään ensi-iltojen määrää. Lisäksi yleishyödyllinen yhteistyö esimerkiksi päiväkotien ja koulujen kanssa kärsii.
Opetus- ja kulttuuriministeriö toteaa asiaa koskevassa tiedotteessaan, että hallitusohjelman linjausten mukaisesti lastenteatteritoimijoita ja kiertuetoimintaa harjoittavia teattereita on suojeltu rahoituspäätöksissä. Lisäksi tanssi- ja sirkustoimijoiden rahoitukseen ei kohdistu henkilötyövuosien vähennystä. Näiden kaikkien rahoitukseen kohdistuu kuitenkin 2,2 prosentin vähennys henkilötyövuoden yksikköhintaan, mikä Suomen Teatterit ry:n mukaan sekin vaikuttaa teattereiden toimintamahdollisuuksiin heikentävästi.
Järjestö korostaa, että vaikka yhtään teatteria ei pudotettu pois valtionosuusrahoituksesta, on alalla edelleen huoli siitä, voiko kaikkien teattereiden toiminta jatkua. Leikkausten lisäksi teattereiden taloutta kurittaa vuoden 2025 alussa voimaan tuleva teatterilippujen arvonlisäveron korotus 10 prosentista 14 prosenttiin.
– Nyt päätettyjen leikkausten lisäksi hallitus on suunnitellut lisää leikkauksia kulttuurin rahoitukseen vuodelle 2026. Tässä tilanteessa ylisuuret leikkaukset yhdistettynä arvonlisäveron korotukseen ovat täysin kestämättömiä. Valtion tulisi perua nykyiset leikkaukset, eikä vuodelle 2026 suunniteltuja leikkauksia tule missään tapauksessa tehdä, Suomen Teatterit ry:n hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljanen sanoo.
Suomen Teatterit ry vaatii, että taiteen ja kulttuurin moninaiset hyödyt ja arvo yhteiskunnassa tunnustetaan ja että kulttuurin rahoitukseen ei kohdisteta enää leikkauksia.