Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Minja Koskela arvostelee pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitusta siitä, että se ei ole huomioinut kulttuurileikkausten kaikkia vaikutuksia.
– Kyse ei ole pelkästään rahoituksesta ja työpaikoista. Kyse on myös siitä, miten taidetta ja kulttuuria arvostetaan yhteiskunnassa. Millaisia vaikutuksia niillä on suhteessa demokratiaan, kriittiseen ajatteluun, yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kansalliseen itseymmärrykseen, Koskela sanoo.
Koskela teki eduskunnalle keskustelualoitteen taiteen ja kulttuurin yhteiskunnallisesta merkityksestä.
Kun rahoitusta leikataan, taiteen vaikuttavuus supistuu.
Kulttuuriin kohdistuvista leikkauksista nousi häly, kun museovirasto viime viikolla ilmoitti sulkevansa kulttuurileikkausten seurauksena useita museoita. Niitä ovat muiden muassa Seurasaaren, Hvitträskin, Louhisaaren ja Langinkosken museot.
Taiteella on itseisarvo
Koskela muistuttaa siitä, että kulttuurileikkauksilla on suoria vaikutuksia taide- ja kulttuurialan ja koko luovan alan mahdollisuuksiin työllistää ihmisiä. Hän painottaa myös sitä, että vaikutukset eivät kuitenkaan rajoitu tähän ja pitää ongelmana sitä, että poliittisessa keskustelussa taiteelle asetetaan usein välineellinen arvo, kuten hyvinvoinnin tai terveyden edistäminen. Taiteilijat taas korostavat taiteen itseisarvoa.
– Taiteen itseisarvo jää poliittisessa keskustelussa sivuun. Kuitenkin juuri siinä piilee myös taiteen yhteiskunnallinen merkitys. Myös tällaisista vaikutuksista on välttämätöntä käydä yhteiskunnallista keskustelua, erityisesti, kun hallitus leikkaa niistä, Koskela sanoo.
Koskelan mielestä taiteen ja kulttuurin yhteiskunnallisia ulottuvuuksia onkin voitava arvioida rehellisesti etenkin silloin, kun valtaapitävät kokevat, että niistä on välttämätöntä leikata.
Hän tähdentää sitä, että rahoitusleikkaukset vaikuttavat taiteen kykyyn tuottaa yhteiskuntakritiikkiä ja luoda yhteiskunnallisia merkityksiä.
– Kun rahoitusta leikataan, taiteen vaikuttavuus supistuu.