Erävalvonnan tehostamispyrkimykset ovat jäämässä tyhjiksi, jos erätarkastajien alueellista toimivaltaa ei laajenneta koskemaan valtion alueiden lisäksi myös yksityismaita. Näin arvioi vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo, joka on jättänyt vastalauseen asiaa käsitelleen maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintöön erävalvontalain muuttamisesta. Siinä hän vaatii erävalvonnan toimivallan laajentamista.
– Yli puolet Suomen metsistä on yksityisessä omistuksessa. Yksityisten alueiden rajaaminen lainsäädännön ulkopuolelle on täysin järjetöntä, jos todella halutaan selvittää ja puuttua luonnonvararikollisuuteen ja salametsästykseen, Honkasalo sanoo,
Lisäys poistettiin
”Herää kysymys, halutaanko salametsästykseen aidosti puuttua.”
Honkasalo muistuttaa siitä, että erävalvontalain tarkoituksena on edistää ja valvoa Metsähallituksen hallinnassa olevien valtion alueiden käytön lainmukaisuutta. Tämä tarkoittaa eritoten luonnonvararikollisuuden kuten salametsästyksen selvittämistä.
– Alueellisen toimivallan laajentaminen oli sisällytetty lausuntokierroksella olleeseen valtioneuvoston alkuperäiseen esitysluonnokseen, mutta lisäys on sittemmin poistettu lopullisesta esityksestä, Honkasalo sanoo.
– Tämä on kriittinen heikennys, joka tekee yksityisistä maa- ja vesialueista laittoman metsästyksen ja kalastuksen turvasatamia. Herää kysymys, halutaanko salametsästykseen aidosti puuttua ja ottaa se vakavasti.
Savukukko esimerkkinä
Honkasalon mielestä aiemmin tänä vuonna valmistunut poliisin esitutkinta Suomen laajimmasta metsästysrikoskokonaisuudesta havainnollistaa hyvin ongelmaa, joka sisältyy metsästyksen valvontaan yksityismailla. “Savukukko”-nimen saanut salametsästysvyyhti tapahtui vuosina 2019-21 ja sen aikana 34 epäillyn joukko surmasi ja haavoitti lukemattomia rauhoitettuja suurpetoja ja lintuja.
Kaikki rikoskokonaisuuden metsästysrikokset tapahtuivat yksityisten tai yritysten omistamilla maa-alueilla, ja näin ollen vuonna 2005 voimaan astuneen erävalvontalain mukaan Metsähallituksen erätarkastajilla ei ole näillä kyseisillä valtuuksia suorittaa valvontaa.
– Salametsästyksen ja muun laittoman metsästyksen yleisyyttä selittää pääasiassa valvonnan haastavuus ja lähes olematon kiinnijäämisen riski, Honkasalo toteaa.
– Niin Poliisihallituksen kuin Metsähallituksenkin mielestä toimivaltarajaus on liian suppea luonnonvararikollisuuden kitkemisen kannalta, sillä on vaarana, että salametsästys tapahtuu jatkossakin valtaosin viranomaisten valvomattomilla alueilla. Toimivaltaa tulee laajentaa ja samalla valvonnan resursseja lisätä, jotta laki palvelisi tarkoitustaan, Honkasalo kiteyttää.