Vasemmistoliiton europarlamentaarikot Li Andersson, Merja Kyllönen ja Jussi Saramo vaativat EU:lta päättäväisiä ja nopeita toimia Venäjän varjolaivaston toiminnan estämiseksi.
He edellyttävät, että EU laajentaa Venäjään kohdistuvissa talouspakotteissa listattujen alusten joukkoa, jotta Venäjä ei voisi pakotteita kiertämällä rahoittaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.
Ympäristötuhojen vaara
”Tarvitsemme laajan työkalupakin, jotta Ukraina voittaisi sodan.”
Itämerellä ja muualla Euroopan merillä seilaa huomattava määrä Venäjän niin sanottuun varjolaivastoon kuuluvia aluksia. Ne ovat aluksia, jotka on rekisteröity sellaisiin maihin, jotka eivät ole mukana Kremliin kohdistuvissa pakotteissa. Alukset kiertävät talouspakotteita ja kuljettavat esimerkiksi Venäjällä valmistettuja öljytuotteita maailmanmarkkinoille sekä vievät puolustus- ja turvallisuusteknologiaa Venäjälle. Ne kuljettavat öljyä pääasiassa Aasiaan.
Kyseinen tankkerilaivasto on 12 kuukauden aikana Kiev School of Economicsin raportin mukaan lisännyt öljyn ja öljytuotteiden kuljetuksia 70 prosentilla. – Varjolaivaston avulla paitsi rahoitetaan Venäjän laitonta hyökkäyssotaa Ukrainassa, myös aiheutetaan merkittäviä ympäristöriskejä, sillä huonokuntoiset alukset kulkevat lukuisten Itämeren suojelualueiden läpi, Li Andersson arvioi.
– Tilanteeseen on puututtava kiireellisesti, ennen kuin laivasto aiheuttaa ympäristötuhoja lähivesillämme.
Lisättävä aluksia pakotelistalle
Viime viikolla Iso-Britannia laajensi Venäjään kohdistuvia talouspakotteita lisäämällä pakotelistalle 17 uutta alusta, joiden nähdään osallistuvan varjolaivaston toimintaan. Kokonaisuudessaan sen pakotelistalla on nyt 43 öljytankkeria. Euroopan unionin pakotelistalla on tällä hetkellä sen sijaan 27 alusta, joista vain 11 liittyy suoraan venäläisen raakaöljyn ja öljytuotteiden vientiin ja tuontiin.
– EU:n tulee laajentaa varjolaivastoon kohdistuvia talouspakotteita tutkimalla ja lisäämällä uusia aluksia niiden piiriin. Iso-Britannia on tänä vuonna jo neljättä kertaa lisännyt uusia aluksia Venäjän pakotelistalle, ja myös EU:n tulee olla aloitteellinen ja päättäväinen laajentamisen suhteen. Seilaaminen ei voi jatkua näin, Merja Kyllönen toteaa.
Rahoittaa Venäjän sodankäyntiä
Mepit muistuttavat siitä, että Venäjän varjolaivasto aiheuttaa merkittäviä riskejä turvallisuudelle ja ympäristölle niin Euroopassa kuin laajemminkin.
– Sotataloutta rahoittavan ja ympäristötuhojen riskejä lisäävän Venäjän laivaston seilaaminen eurooppalaisilla vesillä on täysin kestämätöntä, kun samalla Eurooppa yrittää tukea Ukrainan taistelua laitonta hyökkäyssotaa käyvää autoritaarista valtiota vastaan, Jussi Saramo sanoo.
– Tarvitsemme laajan työkalupakin, jotta Ukraina voittaisi sodan. Se olisi myös Euroopan voitto.