Vasemmistoliiton kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Timo Furuholm on huolissaan hallituksen kannasta EU:n CSAM-asetukseen. Asetuksella pyrittäisiin torjumaan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa ja hyväksikäyttöä puuttumalla viestinnän yksityisyyteen. Liikenne- ja viestintävaliokunnan lausunto asiasta valmistui tänään keskiviikkona.
– Lasten suojeleminen ja seksuaaliväkivallan ehkäisy on meidän kaikkien ykköstavoite, mutta tietääköhän hallitus, mitä se on nyt tekemässä? Jos tietää, niin sitten ollaan kyllä vaarallisilla vesillä, Furuholm sanoo.
Ongelmallinen ehdotus
”Ehdotus murentaisi salattujen viestisovellusten luotettavuutta.”
Valiokunnan käsittelyssä ollut, EU:n puheenjohtajamaana tällä hetkellä toimivan Unkarin muokkaama ehdotus vaatisi viestisovelluksia mahdollistamaan kuvien etukäteisseulonnan ennen niiden lähettämistä hyväksikäyttömateriaalin tunnistamiseksi.
Furuholm toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnassa kuultavina olleiden asiantuntijoiden olleen järjestään sitä mieltä, että esitys on yksityisen ja luottamuksellisen viestinnän suojan kannalta hyvin ongelmallinen. Lisäksi asiantuntijat ihmettelivät sitä, että asetus sisältää velvoitteita, joiden toteuttaminen ei ole teknisesti mahdollista.
– Tämä tarkoittaisi käytännössä yleistä ja kohdentamatonta valvontaa, joka kohdistuisi todellisuudessa kaikkiin viestisovellusten käyttäjiin. Ehdotus murentaisi salattujen viestisovellusten luotettavuutta ja loisi vaarallisen ennakkotapauksen. Tähän ei pidä ryhtyä, Furuholm arvioi.
Aukkoja yksityisyyden suojaan
Asiantuntijat ovat kritisoineet etukäteisseulontaa myös siksi, että se perustuu teknologiaan, jota ei ole käytössä.
Samaa asiaa kommentoi vasemmistoliiton toinen kansanedustaja, Mai Kivelä pari viikkoa sitten. Hän totesi Unkarin esityksen perustuvan teknologialle, jota ei mitä ilmeisimmin vielä ole olemassa ja jonka luotettavuus on kyseenalainen.
Tuolloin asiaa käsitteli eduskunnan suuri valiokunta. Se lähetti asian muiden valiokuntien pohdittavaksi.
Furuholmin käsityksen mukaan etukäteisseulonta ei todennäköisesti olisi myöskään tehokas ehkäisemään hyväksikäyttömateriaalin levittämistä, koska seulonta perustuisi vain valmiiksi hyväksikäyttömateriaaliksi tunnistettuihin kuviin ja kuvia muokkaamalla sen voisi luultavasti helposti kiertää.
Samalla historiallinen yksityisyyden rajoitus avaisi ovia rikollisten tai autoritaaristen hallintojen väärinkäytölle.
– Olemme liikenne- ja viestintävaliokunnassa hyvin kriittisiä tämän ehdotuksen suhteen ja toivon, että suuressa valiokunnassa tunnistetaan ehdotetun sääntelyn perustavanlaatuiset ongelmat, Furuholm sanoo.