Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Li Andersson vaatii EU-mailta päätöksiä sanktioista Israelia vastaan reaktiona tuoreimpiin kansainvälisen oikeuden loukkauksiin.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Israelin vastikää tekemät hyökkäykset YK:n rauhanturvaajia vastaan Libanonissa saattavat täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.
Sanktioita
”Myös Suomen tulee olla mukana kansainvälisen paineen luomisessa.”
Andersson toteaa, että mediatietojen mukaan EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell pyrkii tuomaan tänään torstaina alkavaan EU-huippukokoukseen esityksen Israelin valtiovarainministerin Bezalel Smotrichin sekä sisäisen turvallisuuden ministerin Itamar Ben-Gvirin asettamisesta viisumikieltoon EU:ssa sekä heidän varojensa jäädyttämistä. Asiasta ei kuitenkaan ole saavutettu yhteisymmärrystä jäsenmaiden kesken.
Lisäksi Borrell on ilmoittanut halusta nostaa keskusteluun EU:n ja Israelin välisen assosiaatiosopimuksen jäädyttämisen marraskuussa ulkoministereiden kokouksessa. Espanja ja Irlanti ovat julkisuudessa ilmoittaneet kannattavansa sopimuksen jäädyttämistä.
– Tukevatko pääministeri Orpo ja ulkoministeri Valtonen EU-tason sanktioita Israelille? Andesson kysyy kokoomuksen Petteri Orpolta ja Elina Valtoselta.
– Borrellin esitykset kertovat, miten kiihtyvät kansainvälisen oikeuden loukkaukset ovat koventamassa monien EU-maiden suhtautumista Israelin politiikkaan ja syvenevään väkivaltaan. Myös Suomen tulee olla mukana kansainvälisen paineen luomisessa, Andersson sanoo.
Ei uusi ilmiö
Andersson toteaa, että Israelin vihamielisyys YK:n eri elimiä kohtaan ei ole uusi ilmiö. Israel on ennenkin surmannut YK:n tarkkailijoita ja sen järjestöjen työntekijöitä sekä Libanonissa että miehittämillään palestiinalaisalueilla.
– Hyökkäykset rauhanturvaajia kohtaan sekä yleinen vihamielisyys YK:n suhteen osoittavat, että Israelilla ei ole mitään pidäkkeitä, Andersson tarkentaa.
– On päivänselvää, että Israelin toiminta ja kansanmurha eivät tule loppumaan ilman merkittävää kansainvälistä painostusta sekä aseellisen ja rahallisen tuen jäädyttämistä, hän sanoo.
Hän arvioi lisäksi Borrellin aikeiden kertovan siitä, että nyt on käsillä äärimmäisen tärkeitä paikkoja myös Suomen ulkopoliittiselle johdolle osoittaa, että Suomi on valmis konkreettisiin toimiin kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien puolesta.