Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä patistaa pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtamaa oikeistohallitusta panostamaan luontokadon torjumiseen.
Kivelä jätti eduskunnalle useita talousarvioaloitteita, joiden tarkoituksena on edistää ympäristöpanostusten merkittävää lisäämistä talousarvioesitykseen vuodelle 2025.
– Hallituksen luonnonsuojeluun kohdistamat määrärahat eivät ole läheskään riittävät luontokadon pysäyttämiseksi ja vaadittujen suojelu- ja ennallistamistoimien toteuttamiseksi. Hallitusohjelman linjaus “luontopositiivisesta Suomesta” jää budjettiesityksen valossa pelkäksi sanahelinäksi, Kivelä sanoo.
”Olemme tilanteessa, jossa hakkuita ei todellakaan ole varaa lisätä.”
Rahoitus yhä alhainen
Kivelä esittää määrärahan lisäämistä niin luonnonsuojelun menoihin kuin ympäristöjärjestöille kohdennettaviin avustuksiin. Lisäksi hän esittää Metsähallituksen tulostavoitteen uudelleenarvioimista.
Vuosi sitten tehdessään budjettia tälle vuodelle Orpon hallitus leikkasi lähes kolmasosan ympäristöministeriön määrärahoista. Ensi vuoden rahoituksen taso pysyy lähes samana, Kivelän mielestä liian alhaisena.
Ympäristöjärjestöiltä hallitus leikkaa ensi vuonna liki puoli miljoonaa euroa. Kivelä arvioi, että samaan aikaan ympäristöjärjestöjen rooli ja merkitys kuitenkin korostuvat tehdyn ja tulossa olevan ympäristölainsäädännön vuoksi.
– Ympäristöjärjestöjen rooli tiedon tuottajana ja kansalaisyhteiskunnan aktivoijana korostuu entisestään. Niiden rahoitus on palautettava vähintäänkin samalle tasolle kuin aiemmin, Kivelä linjaa.
Hiilinielut romahtaneet
Metsähallituksen tulostavoitteen tason nostaminen on Kivelän mukaan puolestaan haitallista siksi, että se saattaa tarkoittaa hakkuiden lisäämistä. Hallitus on nostanut jo entuudestaan Kivelän liian korkeana pitämää tavoitetta vielä lisää ensi vuodelle.
Hiilinielut ovat pienentyneet Suomessa trendinomaisesti jo 15 vuoden ajan niin paljon, että on puhuttu hiilinielun romahduksesta.
– Olemme tilanteessa, jossa hakkuita ei todellakaan ole varaa lisätä. Vanhojen, luonnonvaraisten metsien suojelulle on asetettava toimivat, tieteelliset kriteerit ja talousmetsissä on siirryttävä muun muassa jatkuvaan kasvatukseen ja puun kiertoaikojen pidentämiseen, Kivelä sanoo.
– Hallitus ei ole osoittanut vähäisintäkään poliittista tahtoa tarvittavien muutosten tekemiseen.