Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen opettajien täydennyskoulutuksen leikkaamisen vaikutuksista koulutusuudistuksiin ja opettajien jaksamiseen.
– Koulutetut opettajat ovat suomalaisen koulutusjärjestelmän kulmakivi, josta on pidettävä kiinni, sanoo Lohikoski.
Opettajien työ, sitä ohjaavat lait ja ympärillä oleva yhteiskunta muuttuvat opettajan työuran aikana. Muutoksen tahti on viime vuosina ollut ennemmin kiihtyvä kuin hidastuva. Opettajien täydennyskoulutus on tärkeää, jotta koulutuspoliittiset uudistukset voivat onnistua ja opettajat jaksavat työssään.
”Koulutetut opettajat ovat suomalaisen koulutusjärjestelmän kulmakivi, josta on pidettävä kiinni.”
Opettajat toivovat paljon esimerkiksi oppimisen tukeen ja erityispedagogiikkaan, haastaviin kasvatuksellisiin tilanteisiin ja työrauhaan sekä digitalisaation hyödyntämiseen liittyvää täydennyskoulutusta. Tämä selviää OAJ:n opettajille teettämästä kyselystä.
– Täydennyskoulutukseen kohdistuvat leikkaukset uhkaavat tärkeiden koulutuspoliittisten uudistusten toimeenpanoa ja koulujen arjen parantamisen onnistumista, sanoo Lohikoski.
Täydennyskoulutus on merkittävä asia myös opettajien työssäjaksamiselle, koska koulutuksen kautta opettajat saavat tukea, uusia työkaluja työhönsä ja tunne työn hallinnasta paranee.
– Jos täydennyskoulutuksen saatavuutta heikennetään, vaarana on kiihtyvä opettajien alanvaihto, sanoo Lohikoski.
Opetushallitukselta leikataan 14,6 miljoonaa euroa opettajien täydennyskoulutushankkeista. Lisäksi aluehallintovirastolta leikataan noin miljoona euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että opettajien maksuttomat täydennyskoulutukset loppuvat käytännössä kokonaan, koska täydennyskoulutuksella ei ole lainsäädännöllisiä velvoitteita.