Vasemmistoliiton kansanedustajan Johannes Yrttiahon mukaan omistajien voittojen tason säilyttäminen taantumasta huolimatta näyttää olevan pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtamalle oikeistohallitukselle Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta annettu keskeinen tehtävä.
– Juuri tätä tehtävää toteuttaa niin sanottu ”vientimalli” eli palkkakuoppalaki, Yrttiaho arvioi perjantaina lähettämässään tiedotteessa..
Työministeri Arto Satonen (kok.) esitteli eduskunnalle keskiviikkona niin sanotun palkkadumppauslain eli hallituksen esityksen, jossa vientialojen palkankorotukset määräisivät korotuskaton kaikille muille aloille. Virallisesti se on esitys työriitojen sovittelua koskevan lain muuttamisesta.
”Hallituksen vientimalli toimisi kautta linjan palkkoja painaen, ja näin kävisi myös vientialoilla.”
Työnantajan eduksi
Yrttiaho toteaa, että isojen yhtiöiden osingonjako on huipputasolla. Näin ollen palkankorotusvaraa olisi, mutta Yrttiahon mukaan Orpon hallitus koettaa nyt hillitä palkkapaineita työnantajan eduksi. Hän muistuttaa siitä, että hallitus on jo heikentänyt työntekijöiden neuvotteluasemaa monella tavalla, esimerkiksi leikkaamalla sosiaaliturvasta ja purkamalla työelämän oikeuksia.
– Nyt hallitus puuttuu myös sopimisen vapauteen vientimallilain avulla, hän arvioi.
Yrttiahon mukaan sopiminen ei ole vapaata, jos sovittelijaa ohjataan lailla toimimaan toisen osapuolen, tässä tapauksessa työnantajan, eduksi.
– Vientimallia koskeva lakiesitys asettaa sovittelijalle käytännössä velvollisuuden estää vientiliittojen sopimusratkaisua korkeammat korotukset muilla aloilla. Sovittelijan kädet sitomalla puututaan siis sopimisen vapauteen, hän sanoo.
– Ennen kaikkea naisvaltaiset palvelualat uhkaavat tämän esityksen seurauksena jäädä syvenevään palkkakuoppaan, ja sukupuolten palkkaerot tietenkin kasvaisivat.
Kova paine korottaa palkkoja
Yrttiaho muistuttaa, että suomalaisten reaaliansiot ovat pudonneet historiallisen rajusti viime vuosina. Näin ollen paineet palkankorotuksille kasvavat edelleen niin julkisilla kuin yksityisilläkin aloilla.
– Hallituksen vientimalli toimisi kautta linjan palkkoja painaen, ja näin kävisi myös vientialoilla, hän huomauttaa.
– Julkisten alojen erittäin kovat palkka- ja rahoituspaineet etenkin hyvinvointialueilla tosiasiassa jarruttaisivat myös viennin sopimustasoa. Lisäksi vientiliittojen sopimukset eivät takavuosinakaan ole häävejä palkankorotuksia näille aloille taanneet.
Yrttiaho toteaa, että palkankorotuksia jarruttaa Suomen viennin heikko tilanne, kun Suomen viennille tärkeän Saksan talouden alamäki jatkuu ja idänkauppa on tyrehtynyt.