Bangladeshin pitkäaikaisen pääministerin Sheikh Hasinan hallitus kaatui 5. elokuuta. Välittömästi sen jälkeen ihmiset alkoivat vainota vähemmistöjä, joiden he uskoivat hyötyneen vallasta syrjäytetyn puolueen, Awamiliigan toiminnasta.
Esimerkiksi Dacopen kaupungissa, 225 kilometriä pääkaupunki Dhakasta, väkijoukot hyökkäsivät yhteisön hindujen talojen ja temppelien kimppuun. Dacopessa ainakin yhtätoista hindujen asuttamaa taloa vandalisoineet hyökkääjät väittivät tekojaan poliittiseksi kostoksi.
Pian hyökkäysten jälkeen Dacopen muslimi- ja hinduopiskelijat sekä muut yhteisön jäsenet liittyivät yhteen ja alkoivat vartioida vähemmistöjen taloja ja temppeleitä.
Opiskelijaliikkeen kehotukseen vastattiin
Muuallakin Bangladeshissa Awamiliigan toimistoihin, puolueen johtohahmojen koteihin, vähemmistöyhteisöjen temppeleihin, kirkkoihin ja taloihin hyökättiin.
Chattogramin satamakaupungissa asuva Nur Nabin Robin kertoo, että kaupungin hindut, buddhalaiset, alkuperäiskansojen jäsenet ja muut vähemmistöt ovat eläneet sovussa muslimien kanssa. Silti Chattograminkin vähemmistöyhteisöt huolestuivat, kun muualla maassa kuohui.
Huolta kasvatti se, että hallituksen kaatumisen jälkeen useimmat poliisiasemat suljettiin. Syrjinnän vastainen opiskelijaliike kehotti kannattajiaan suojelemaan temppeleitä ja kirkkoja.
– Niinpä me partioimme kaupungissa öisin ja vartioimme vähemmistöjen temppeleitä ja taloja, jottei kukaan hyökkäisi heidän kimppuunsa. Me myös pyysimme heitä soittamaan heti, jos saivat vihiä hyökkäysaikeista, Robin kertoo.
Uskonnollisen sopusoinnun perinne
Kuliacharissa asuvan Jasim Uddinin mukaan myös siellä väkijoukot sytyttivät Awamiliigan johtajien taloja, mutta hinduyhteisö pysyi turvassa, sillä paikalliset vapaaehtoiset suojelivat sitä.
Pääkaupunki Dhakan hallintorakennuksia ryöstettiin ja kansallisia monumentteja tuhottiin, mutta hindutemppelien tai kristillisten kirkkojen kimppuun ei käyty. Dhakassa muslimiopiskelijat suojelivat esimerkiksi hindulaista Dhakeshwari-temppeliä.
Myös väliaikaisen hallituksen pääministeri, professori Muhammad Yunus vieraili Dhakeshwarin luona ilmaisemassa solidaarisuuttaan hinduille. Vierailunsa aikana hän tuomitsi hyökkäykset katalina ja vetosi vähemmistöihin, että ne pysyisivät kärsivällisinä ja yhtenäisinä.
Bangladeshissa uskonnollisella sopusoinnulla on pitkä perinne, sillä muslimit, hindut, buddhalaiset ja kristityt ovat sukupolvien ajan eläneet yhdessä.
– Yli 90 prosenttia bangladeshilaisista ei usko uskonnollisten erojen korostamiseen ja yhteisöjen vastakkainasetteluihin. Hyökkäykset vähemmistöjä vastaan johtuvat poliittisista syistä tai halusta saada henkilökohtaista hyötyä. Ryöstelyyn ja vandalismiin syyllistyneet eivät olleet mukana opiskelijaliikkeessä, väliaikaisen hallituksen neuvonantaja Syeda Rizwana Hasan selittää.