Bulgariassa säädettiin elokuussa laki, joka kieltää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä puhumisen bulgarialaisissa oppilaitoksissa. Pikavauhtia edennyt lakialoite muistuttaa monia muita vähemmistöoikeuksia rajoittavia lakeja, joita on viime vuosina säädetty ympäri itäistä Eurooppaa ja Keski-Aasiaa.
Bulgarian lain odotetaan vaikuttavan haitallisesti maan lapsiin ja nuoriin, ja todennäköisesti sitä seuraavat toisten väestöryhmien sortamiseen tähtäävät lait. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Bulgaria näin noudattelee alueen muiden itsevaltaisten johtavien luomaa mallia.
– Sateenkaariväkeä vastustavat lait kulkevat usein käsi kädessä muun sortavan lainsäädännön kanssa. Kyse on tiettyjen poliittisten puolueiden pyrkimyksestä keskittää kaikki valta itselleen. LGBTQ+ -ihmiset ja muut marginalisoidut ryhmät ovat vain syntipukkeja, Belinda Dear LGBTQ+ -järjestö ILGA Europesta sanoo.
”Epäinhimillistä propagandaa”
Valtavalla enemmistöllä hyväksytty laki kieltää koulujärjestelmässä kaiken ”propagandan, edistämisen ja yllyttämisen”, joka liittyy ei-perinteiseen seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai muuhun kuin biologiseen sukupuoli-identiteettiin.
Lakialoitteen tehnyt äärioikeistolaisen Vazrazhdane-puolueen puheenjohtaja Kostadin Kostadinov perustelee lakia sillä, että ”LGBTQ+-propaganda on epäinhimillistä eikä sitä tulla hyväksymään Bulgariassa”.
Bulgarian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä ei ole ollut täysiä ihmisoikeuksia ennen uutta lakiakaan. ILGA Europen sateenkaariväen oikeuksia ja vapauksia Euroopassa kartoittavan Rainbow Mapin tuoreimmassa versiossa Bulgaria on 48 maan joukossa sijalla 38.
Sateenkaarikartan ykköspaikalla on Malta, jossa sielläkään oikeudet eivät toteudu aivan sataprosenttisesti. Täysi tasavertaisuus muun väestön kanssa antaisi maalle 100 prosenttia, Maltan prosenttiluku on 87,84, Bulgarian 23,22 prosenttia.
Mallia Venäjältä
– Opettajat, joiden kanssa olemme puhuneet, ovat todella peloissaan siitä mitä nyt tapahtuu. Pelkäämme koululaisten sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvien hyökkäysten lisääntyvän jyrkästi, Denitsa Lyubenova sanoo.
Hän on Bulgarian suurimpiin lukeutuvan sateenkaariväen järjestön Deystvien lakiasioiden ja projektien johtaja.
Venäjä on näyttänyt lainsäädännön ja toiminnan mallia Unkarin, Slovakian ja Georgian kaltaisille entisen itäblokin maille, joissa vähemmistöjen oikeuksien rajoittamisen rinnalla on rajusti rajoitettu myös sananvapautta ja viety oikeusjärjestelmän riippumattomuus.
Jotkut ihmisoikeuskampanjoijat tulkitsevat nämä lait kansainvälisenä yrityksenä paitsi levittää tiettyä ideologiaa, myös taata itsevaltaisten hallitusten vallassa pysyminen.
– Näiden lakien takana olevilla puolueilla on yhteyksiä Venäjään. Lainsäädäntö on strategisesti koordinoitua ja erittäin hyvin suunniteltua, Belinda Dear sanoo.
Niin kansainväliset kuin bulgarialaiset ihmisoikeusryhmät ovat vaatineet EU:lta toimia, jotka pakottaisivat Bulgarian hallituksen peruuttamaan lain. Bulgariassa on jo ollut mielenosoituksia lakia vastaan ja Deystvie valmistelee lain viemistä oikeuteen.
– Äärioikeisto testaa tällä lailla meidän kykyämme nousta vihantäyteistä toimintaa vastaan. Meidän on pakko haastaa se, Denitsa Lyubenova sanoo.