Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela on huolissaan siitä, että pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oiukeistohallituksen työllisyystavoitteet jäävät saavuttamatta.
– Työllisyysluvut näyttävät todella kehnoilta Koskela arvioi.
Hän huomauttaa, että hallituksen sadan tuhannen työllisen tavoitteesta puuttuu nyt 146 000 työllistä.
”Työmarkkinoilla hallitus on kyennyt aiheuttamaan lähinnä kaaosta.”
Väärät keinot
Hallitus on luvannut työllisyyden paranevan 100 000:lla, mutta sen aikana työllisyys on laskenut 46 000:lla. OECD:n tutkimusraportin mukaan työllistymisen esteet liittyvät Suomessa tyypillisesti osaamisen puutteeseen, terveyteen ja siihen, että sopivaa työtä ei löydy.
– Hallitus on keskittynyt leikkaamaan sosiaaliturvaa, vaikka työttömyyden syyt löytyvät usein muualta kuin kannusteista, Koskela ihmettelee.
– Toimeentulon heikentämisen ja epävarmuuden lisäämisen sijaan hallituksen tulisi keskittyä siihen, millä on väliä: koulutuksen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisella, ammatillisen koulutuksen leikkauksilla ja sote-palveluiden heikentämisellä työllisyys ei nouse.
100 000 toimeentulotuen varaan
Koskelan mukaan monet sosiaaliturvaleikkauksista johtavat ennemmin työn tekemisen kannusteiden heikkenemiseen kuin työllistymiseen. Koskela viittaa esimerkiksi asumistukeen, joka on ollut helposti yhteensovitettavissa työtulojen kanssa.
– Hallituksen oman esityksenkin mukaan asumistuen leikkaaminen voi heikentää työnteon kannusteita, hän tähdentää.
– Myös työttömyysturvan suojaosan lakkauttaminen heikentää mahdollisuuksia osa-aikaisen työn vastaanottamiseen. Sosiaaliturvaleikkaukset pudottavat jopa 100 000 ihmistä toimeentulotuen varaan, ja toimeentulotuelta työllistyminen on kaikkein vaikeinta. Tämä ei edistä työllistymistä, tämä edistää syrjäytymistä.
Koskelan mielestä hallituksen tulisi keskittyä osaamistason nostamiseen ja työrauhan vaalimiseen.
– Sen sijaan hallitus on valinnut leikata koulutuksesta ja heikentää opiskelijoiden asemaa. Työmarkkinoilla hallitus on kyennyt aiheuttamaan lähinnä kaaosta ja petaamaan myös tulevista neuvottelukierroksista riitaisia. Tämä ei edistä työllisyyttä, vaan pahimmillaan pitkittää heikkoa suhdannetilannetta.