Vasemmistoliiton kuopiolainen kansanedustaja Laura Meriluoto arvioi, että Suomella ei ole varaa pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen politiikkaan
Meriluodon mukaan Orpon hallitus on pettämässä kaikki isoimmat lupauksensa. Meriluoto piti vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa eduskunnassa tiistaina.
– Hallitus lupasi lopettaa velaksi elämisen. Hallitus lupasi 100 000 uutta työllistä. Hallitus lupasi saada tavallisten ihmisten elinkustannukset kuriin. Miten kävi?, Meriluoto kysyi.
”Meillä ei ole myöskään varaa uppiniskaiseen muukalaisvihaan.”
Hän muistutti siitä, että hallituksen politiikka tarkoittaa lukuisille suomalaisille köyhtymistä ja eriarvoistumista.
– Hallitukselle on tullut tavaksi kertoa meille mihin kaikkeen ”meillä ei ole enää varaa”. Vasemmistoliiton mielestä meillä ei ole varaa hallituksen kurjistavaan politiikkaan, Meriluoto sanoi puheessaan.
Mihin oikeasti ei ole varaa?
Suomen veropohja on rapautumassa miljardeilla vuoteen 2027 mennessä. Meriluodon mielestä Suomella ei ole varaa hyvinvointivaltion tulojen rapautumiseen.
– Meillä ei ole myöskään varaa uppiniskaiseen muukalaisvihaan. Ikääntyvällä Suomella ei ole varaa muodostua rasistiseksi takapajulaksi, jonne kukaan ei halua muuttaa rakentamaan uutta elämää, Meriluoto sanoi.
Hänen mukaansa Suomella ei myöskään ole varaa leikata oppimisesta ja osaamisen päivittämisestä.
– Jotta voimme menestyä kansainvälisessä taloudessa, tarvitsemme osaavaa työvoimaa ja investointeja. Useat hallituksen leikkaukset kohdistuvat niihin, jotka haluavat oppia uutta ja päivittää osaamistaan. Siihen meillä ei ole varaa.
Meriluoto myös soimasi hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluja ja suomalaisten terveyttä kurjistavaa linjaa.
– On hallitukselta taloudellisesti typerä ja moraalisesti kyseenalainen ratkaisu leikata erityisesti ikäihmisiä ja pienituloisia palvelevista terveyspalveluista ja syytää sama raha tehottomaan ja pääasiassa hyvätuloisia ja sotejättejä hyödyttävään yksityisen hoidon kela-korvausjärjestelmään.
Meriluodon mukaan hallitus myös tuntuu unohtaneen, että ympäristö on talouden perusta. Hallituksen saamattomuus ympäristöpolitiikassa uhkaa aiheuttaa veronmaksajille kalliin laskun.
– Ongelmien torjuminen ennalta on aina halvinta. Luistaminen päästö- ja nieluvelvoitteissamme uhkaa aiheuttaa suuren laskun, kun puuttuvia ilmastotoimia pitää kompensoida rahalla.
Hallitus luo uhkia
Myös turkulaisen Timo Furuholmin mukaan hallituksen hyökkäys yhteiskunnan heikoimpia kohtaan on ilmeinen..
– Hallitus on valinnut äärimmäisen julman tien, jonka tarkoitus on romuttaa ennennäkemättömällä tavalla hyvinvointivaltiotamme – ei pelastaa sitä, hän väitti.
– Tällainen eriarvoisuuden tietoinen kasvattaminen luo yhteiskuntaamme uhkia ja vahvistaa jo olemassa olevia, näiden toimien seurauksia arvon hallitus ei tunnu lainkaan ymmärtävän.
Furuholmin mukaan leikkauspolitiikka lisää yhteiskunnan polarisaatiota, millä on sekä taloudellisia että sosiaalisia vaikutuksia.
– Sen sijaan, että hallitus haluaisi ennaltaehkäistä yhteiskunnan monenlaisia haasteita, se luo niitä lisää, Furuholm painotti.
Myös Furuholm arvioi, että puheet koulutuksen kunnian palautuksesta eivät kanna, jos koko koulutusputkesta ei huolehdita.
– Koulutus on erityissuojelussa, sanoi pääministeri Orpo ennen vaaleja. Sittemmin on leikattu aikuiskoulutustukea ja opiskelijoiden toimeentuloa. Jatkoa seuraa, kun ammatilliseen koulutukseen kohdistetaan leikkauksia ja opiskelijoiden kuritus jatkuu. Osaamis- ja työvoimavaje sekä koulutustason nosto ovat hienoja sanoja, mutta kyllä niille jotain pitäisi myös tehdäkin, hän sanoo.
Huolestuttavaa on Furuholmin mukaan myös se, että samaan aikaan, kun yhteiskunnan liikkumattomuus kasvaa, hallitus leikkaa liikuntapaikkarakentamisesta sekä kävelystä ja pyöräilystä.
– Myös nuorten pahoinvointi huolestuttaa, mutta hallitus leikkaa myös nuorisotyöstä ja lastensuojelusta. Suomalainen kulttuuri puolestaan on tärkeää hallitukselle vain juhlapuheissa, mutta muuten se on aina liipaisimella.
Perussuomalaisten talutushihnassa
Keravalainen Pia Lohikoski arvioi, että hallitus ei ymmärrä kulttuurin ja taiteen merkitystä suomalaisuudelle. Hänen mukaansa hallituksen näkemys kulttuurista luksuspalveluna vaarantaa suomalaisuuden tulevaisuuden.
Lohikoski sanoo muiden hallituspuolueiden eli kokoomuksen, RKP:n ja Kristillisdemokraattien kulkevan perussuomalaisten talutushihnassa tässäkin asiassa.
– Kulttuurileikkaukset kertovat kyvyttömyydestä ymmärtää taiteen ja kulttuurin merkitystä. Ei ole Suomea tai suomalaisuutta ilman kulttuuria, Lohikoski sanoi lähetekeskustelussa.
Hallitus on leikkaamassa sekä vapaalta kentältä, eli valtionavustuksista, että valtionosuusjärjestelmästä. 6,5 miljoonaa euroa leikataan valtionosuusavustuksista ja 10,9 miljoonaa esittävän taiteen ja museoiden rahoituksesta.
– Tämä on hölmöläisten talouspolitiikkaa, sillä todellisia säätöjä tästä tuskin tulee. Monen kulttuurintekijän toimeentulo on jo valmiiksi niin niukkaa, että heiltä leikkaaminen johtaa sosiaaliturvamenojen kasvuun ja taiteellisen työn vähenemiseen, Lohikoski totesi.
– Taiteellinen ja kulttuurinen toiminta synnyttää laajemmallekin talouteen leviäviä kulutuksen ja työllisyyden vaikutuksia. Valtion kulttuuriin ja viihteeseen sijoittama euro palaa tutkimusten mukaan kymmenkertaisena takaisin.
Hallitus romuttaa lisäksi yksityisen kopioinnin hyvityksen, joka on merkittävä asia taiteilijoiden toimeentulolle sekä monien alueellisten kulttuurituotantojen ja -tapahtumien olemassaololle.
– Onko meillä kulttuuripalveluja jatkossa koko Suomen pituudelta? Onko meillä tulevaisuudessa lasten ja nuorten kulttuuripalveluja? Näillä askelmerkeillä Suomi putoaa puusta – ja se käy äkkiä, Lohikoski arvioi.
Hallitus nostaa myös kirjojen, kulttuuritapahtumien ja elokuvanäytösten arvonlisäveroa, joka heikentää kulttuuripalveluiden kysyntää. Samalla heikennetään työntekijöiden asemaa ja leikataan sosiaaliturvasta, mikä kohdistuu sekin lopulta kulttuurintekijöihin, joiden rahoituksesta leikataan.