Paitsi, että turkistarhaus on suuri eettinen vääryys, se on myös taloudellisesti kannattamatonta. Lisäksi turkistarhat muodostavat suuren kansanterveydellisen riskin. Näin arvioi vasemmsitoliiton kansanedustaja, eläinoikeusaktivisti Mai Kivelä.
Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin torstaina Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloitetta. Aloite keräsi allekirjoituksia määräaikaan mennessä yli tuplasti sen, mitä kansalaisaloitteen käsittelemiseksi vaaditaan eli yli 100 000 vahvistettua kannatusilmoitusta.
50 miljoonan euron tekohengitys
”iso enemmistö suomalaisista vastustaa turkistarhausta.”
Kivelä toteaa, että turkistarhauksen yhteiskunnallinen hyväksyttävyys on romahtanut.
– Kyselytutkimusten mukaan iso enemmistö suomalaisista vastustaa turkistarhausta. Turkistarhaus on ollut jo pitkään kuoleva ala, jota hallitus pitää keinotekoisesti hengissä tänäkin vuonna jaettavilla yli 50 miljoonan euron korvauksilla, Kivelä sanoo.
– Ei ole mitenkään perusteltavissa, että jo muutenkin vaikeassa taloustilanteessa, jossa arvokkaista peruspalveluista ja tuista leikataan koska ”vaihtoehtoja ei ole”, valtio syytää verovaroja turkistarhaukseen, Kivelä sanoo.
Suuri kansanterveysriski
Turkistarhaus muodostaa myös suuren kansanterveysriskin. Ruokavirasto on arvioinut, että seuraava pandemia saattaa hyvinkin kehittyä turkiseläinpopulaatioissa muuntuneen influenssaviruksen myötä. Jo nyt eläimiä on jouduttu joukkolopettamaan havaittujen lintuinfluenssatartuntojen takia.
– Turkistarhaus on eläinrääkkäystä. On eettisesti väärin pitää eläimiä verkkopohjaisissa häkeissä somisteiden takia. Pienet, virikkeettömät häkit estävät lähes kaiken lajityypillisen käyttäytymisen ja aiheuttavat suurta kärsimystä eläimille, Kivelä muistuttaa.
Lopettaminen palvelee eläimiä ja tarhaajia
Kivelä painottaa sitä, että turkistarhauksen lopettaminen palvelee eläimiä. Samalla se palvelee myös turkistarhaajia.
– Lopettamalla turkistarhaus luopumistukijärjestelmän avulla voimme turvata tarhaajille oikeudenmukaisen siirtymän taloudellisesti kannattavien ja tulevaisuudenkestävien elinkeinojen piiriin, ennen kuin on liian myöhäistä, Kivelä jatkaa.
Hänen mielestään Suomen tulee seurata eurooppalaista eläinoikeuskehitystä ja liittyä osaksi kasvavaa EU-maiden joukkoa, joissa turkistarhaus on kielletty.