Vihreä siirtymä on ihmiskunnalle olemassaolon kysymys, sanoi vasemmistoliiton europarlamentaarikko Jussi Saramo tiistai-illalla pitämässään puheenvuorossa Euroopan parlamentissa Strasburgissa.
– Ilmastonmuutos on vaarallisin ihmiskunnan kohtaama asia, Saramo sanoi.
Saramon mukaan puhtaaseen teknologiaan on investoitava paitsi ilmastosyistä, myös siksi, että ilman investointeja luvassa olisi työpaikkojen menetyksiä ja köyhyyden lisääntymistä. Hän kiittikin Euroopan keskuspankin ex-pääjohtaja Mario Draghia siitä, että tämä otti tämän huomioon viime viikolla julkaistussa raportissaan.
Siirtymän on Jussi Saramon mukaan oltava reilu.
– Meillä ei voi olla järjestelmää, jossa voitot ovat yksityisiä ja velat julkisia.
Saramon mukaan yksi elintärkeä asia on lopettaa kymmenien miljardien eurojen lähettäminen joka vuosi Yhdysvaltojen sotilasteollisuudelle.
– Tahtoisin nähdä maailmanlaajuista aseistariisuntaa, mutta se on valitettavasti mahdotonta, koska Eurooppaan kohdistuu Putinin imperialistisen hallinnon hyökkäys. Tarvitsemme eurooppalaisia ratkaisuja, Jussi Saramo peräänkuulutti.
Yhteiset menot vaativat myös yhteisiä tuloja
Tiistain toisessa puheenvuorossaan Saramo totesi, että vaurauden keskittyminen harvoille uhkaa sekä demokratiaa että markkinataloutta.
– Usein ne, jotka hyötyvät yhteiskuntajärjestelmästämme eniten, maksavat sille veroja kaikkein vähiten, hän painotti.
Saramon mukaan kapitalismi on yhä enemmän syrjäyttämässä demokratiaa ja tasa-arvoa.
– Maailman vauraus keskittyy yhä harvempien käsiin. Samalla myös valta keskittyy – raha on valtaa ja rahalla saa valtaa.
”Usein ne, jotka hyötyvät yhteiskuntajärjestelmästämme eniten, maksavat sille veroja kaikkein vähiten.”
Jussi Saramo muistutti puheenvuorossaan siitä, että EU mahdollistaa yhteiset markkinat. EU maksaa maatalous- ja koheesiotuet ja alkaa mahdollisesti tehdä jopa yhteistä teollisuuspolitiikkaa yhteisvelalla. Hän kuitenkin huomautti, että yhdessä koordinoidut menot edellyttävät myös yhdessä koordinoituja tuloja.
– Meidän on välittömästi suljettava veroparatiisit EU:n sisältä ja annettava kaikki tuki G20:lle sekä muille globaaleille suunnitelmille palauttaa talouteen demokraattinen ohjaus. Muuten vaaleista ja tästäkin areenasta tulee pelkkä näytelmä, Jussi Saramo varoitti.
Kyllönen: Venezuelan hallinto vastuuseen
Europarlamentaarikko Merja Kyllönen vaati Venezuelan hallitusta julkaisemaan äänestyspaikkakohtaisia vaalituloksia ja todisteita maan heinäkuussa pidettyjen presidentinvaalien demokraattisuudesta.
Virallisten vaalitulosten mukaan Venezuelan istuva presidentti Nicolás Maduro valittiin jatkokaudelle, mutta vaaleja on pidetty laajasti vilpillisinä.
– Niin pitkään kuin vaalien demokraattista luonnetta ei voi varmistaa, ei Venezuelan johtoa voida pitää laillisena, Merja Kyllönen painotti.
Hän kertoi olevansa syvästi huolissaan vaalien jälkeen Venezuelassa syntyneestä epävakaudesta sekä valtiojohtoisesta sorrosta.
– Vaadin, että reiluissa oikeudenkäynneissä ihmisoikeusloukkauksista syyllisiksi todetut asetetaan vastuuseen, ja että uhrit saavat oikeutta, Kyllönen sanoi.
Puheenvuorossaan Merja Kyllönen vaati Euroopan komissiota, unionin korkeaa edustajaa ja EU:n jäsenvaltioita aloittamaan sovitteluprosessin, joka tavoittelisi ratkaisua Venezuelan poliittiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kriisiin.